Również pozwolę sobie odkopać temat.
Zawsze byłem bardzo zadowolony z oryginalnych fordowskich wycieraczek do Mondeo Mk3 (zwykłych, nie płaskich), co niestety nieco się zmieniło po wymianie przedniej szyby (którą uszkodziłem, nota bene, podczas wymiany piór wycieraczek...). Brałem pod uwagę, że może nowa szyba ma minimalnie inną krzywiznę, ale podejrzewam, że problemem jest po prostu to, że wycieraczka od strony kierowcy ma coś pochrzanione z montażem (nie da się jej zamontować tak, żeby się nieco nie przesuwała - na szczęście nie odpada). Efektem jest drobne rozmazywanie brudu na dolnej części szyby przed kierowcą, chyba że deszcz jest obfity - wtedy nie ma problemu.
Docelowo zamierzam znowu kupić te fordowskie wycieraczki (w nadziei, że następny zestaw będzie śmigać jak należy), ale... no właśnie, idzie zima, więc nie chciałbym tego robić teraz. Zacząłem więc myśleć nad jakimiś tanimi zamiennikami na te parę "śniegowo-lodowych" miesięcy. Moją uwagę przykuły głównie wycieraczki Alca oraz, po konsultacjach z kolegą, Motgum. Niestety, tutaj się radosne surfowanie po internecie kończy, bo "opinii tyle ilu obserwatorów". Zarówno nt. Alci jak i nt. Motgumu można znaleźć zarówno opinie pozytywne jak i negatywne (choćby takie, że przeskakują, badziewnie zbierają i są głośne). No i jestem w kropce, tym bardziej że ani Alca, ani Motgum nie mają spoilerów na lewej wycieraczce, co przy wyższych prędkościach może stanowić pewien problem (na ogół nie przekraczam 120 km/h, no ale...).
Ktoś może coś doradzić? Alca? Motgum? Wytrzymać jeszcze na dość zużytych, źle zamontowanych fordowskich chociaż ze 2 miesiące?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zamian mogę powiedzieć tyle, że Championów ABSOLUTNIE nie polecam, były w tym aucie raz i więcej nie zagoszczą. Skuteczność marna, na dodatek głośne. Ba, powiem więcej - niewiele lepiej było z Championami w naszej Toyocie Yaris (niby były skuteczniejsze, ale jeszcze głośniejsze).