Cytat:
|
a jaki biznes ma producent montując LPG ?
tak naprawdę rynek LPG istnieje w kilku krajach,w tym PL ... więc czy dla tych kilku krajów opłaca się robić silnik pod LPG ?
większość instalacji nawet tych fabrycznych jest dokładane i współpracuje lepiej lub gorzej
w tej chwili LPG oferuje już sporo producentów, nie sa to może fabryczne instalacje, ale przynajmniej zostaje utrzymana gwarancja
nad taką instalacją pracuje VW dla silników TSI, a to znaczy że tylko kwestią czasu jest jak LPG pojawi się w benzynach z bezpośrednim wtryskiem
bo turbo benzyna na LPG nie jest niczym niezwykłym, np silnik VW 1.8T, podobno fiatowskie turbo też się dobrze gazuje
|
Mam Fiata Grande Punto z 1.4 Turbo z gazem teraz Fordem jezdzi żona. Zdecydowalem sie zagazowac po wizycie w Holandii gdzie instalacje gazowe sa bardzo powszechne.
Instalacja się już zwróciła, od momentu montażu przejechałem przeszło 40tys. km i jest wszystko ok. Może to moje odczucie ale wydaje mi się że auto ma lepszą elastyczność w zakresie 80-120km/h.
Cieszy też perspektywa że gaz ma stanieć i to nawet wiecej niż 10% więc oszczędności będą jeszcze większe.
Pozdrawiam
Dawid