Temat: [Transit 1994-2000] dymienie i stuki w silniku
View Single Post
Stary 06-12-2012, 08:55   #7
roman1308bal
ford::beginner

Imię: Romek
Model: transit
Silnik: 2,5D
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: dymienie i stuki w silniku

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego, wszystko od początku: w profilu podałeś silnik 2,5D - to się tłumaczy na Boscha. Jeżeli piszesz, że wzmocniony, to znaczy, że masz Boscha - ale nie 70 KM lecz 76 lub 80 KM.
Czyli masz silnik 2,5TD - co się tłumaczy na system wtryskowy Lucas Epic.

Prawdopodobnie zapowietrzyła się pompa lub zawiesił się zaworek start-stop. Pompa Lucasa w Epicu pracuje zalana całkowicie paliwem, które jest nie tylko wtryskiwane do cylindrów, ale pełni rolę czynnika hydraulicznego (wykonawczego) dla nastawników kąta wtrysku i dawki wtrysku. Dlatego paliwo w pompie musi być pod ściśle określonym ciśnieniem. Jeżeli zaworek start-stop przytłumia dopływ paliwa lub pompa jest zapowietrzona - nastawniki całkowicie wariują i nie realizują nastawów określanych przez EDC. Czujniki położenia nastawników przekazują o tym sygnały do EDC i silnik wchodzi najczęściej w tryb awaryjny.

Na razie - skoro jest ok - jeździj. Jeżeli sytuacja się powtórzy - trzeba będzie zawalczyć...

Moim zdaniem nie opłaca się przy sprawnej pompie przechodzić na Boscha - osiągi są jednak gorsze...
niestety nie wiem jaka mam pompę , bazowałem na stwierdzeniu mechanika ,że to Lucas, dlatego pytałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy ciężkie zapalanie ( nie tylko podczas mrozów) może być spowodowane awarią pompy?
przy temp. otoczenia dodatnich zapala po dłuższym kręceniu , natomiast jak jest około 0 i mniej to niestety tylko samostart Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mierzyłem sprężanie i ma około 19 na każdym cylindrze
pozdrawiam Romek
roman1308bal jest offline   Odpowiedź z Cytatem