Temat: [C-MAX 2003-2007] Bład P0047- czasowe spadki mocy
View Single Post
Stary 09-12-2012, 16:12   #1
Kołbi
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Focus C-MAX Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Wyłącza turbine - tryb awaryjny

Witam. Mam problem, auto wchodzi w tryb awaryjny, i odłącza turbo. Błąd jaki się pokazuje to P2263 Turbo / Super Charge Boost System Performance. Wcześniej był także P0299 Turbo / Super Charger Underboost. Czasem uda się, że jest dobrze, zrobiłem skan programem scanmaster i wyszły mi następujące dane: czujnik podciśnienia MAP ok. 100kPa na biegu jałowym, a na maksa jadąc wynik był ok. 150kPa (nie za mało?), czujnik przepływu powietrza MAF wskazywał wtedy ok. 180 g/s.
Jak ponownie odpale to wchodzi w tryb awaryjny i czujnik MAP pokazuje tylko 100kPa niezależnie od obrotów i obciążenia. Wychodzi mi że czujnik jest raczej dobry jak pokazuje.
Sprawdziłem pompę podciśnienia na zdjęciu 1, po odpięciu szybkozłączki podciśnienie jest "mocne", dalej za trójnikiem jak rozpinam to jest już słabo.
Czyli większość podciśnienia idzie do tego wężyka w prawo i za silnik, myślę że do sterowania turbiną. Na następnym zdjęciu jest pokazane gdzie idzie ten następny wężyk podciśnienia (nie wiem co to jest pod kolektorem dolotowym gdzie wchodzą dwa weżyki) tam podciśnienie jest słabe.
Do zaworu Pierburg (brązowy pod pompą podciśnienia dochodzi wężyk dolny ze zdjęcia2 i wychodzi jeden i idzie w kierunku EGRa za silnik.
Nie wiem gdzie idzie ten z trójnika ze zdięcia2. Jak jest u was z tym podcisnieniem?
Wiem że muszę jeszcze sprawdzić ten idący do tzw. grudzki przy turbo, czy tam nie ma nieszczelności i samą turbinę czy nie jest zapieczona zmienna geometria, tylko pogoda nie zachęca. Jakieś pomysły, podpowiedzi mile widziane.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 04122012474.jpg (87.4 KB, 241 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 04122012477.jpg (88.9 KB, 228 wyświetleń)
Kołbi jest offline   Odpowiedź z Cytatem