View Single Post
Stary 09-12-2012, 20:40   #201
lulek
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Super Soft do ELM327 dla naszych Fordów !

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejna ważna uwaga o testowaniu ELM327 z ELMconfig (w dowolnej wersji):

1. Moim zdaniem ELMconfig nie współpracuje z PCM (sterownik silnika) silników 1,6 TDCi. Objawia sie to tym, że nie można przeczytać kodów DTC oraz VIN i innnych informacji na pierwszej stronie informacyjnej ELMconfig oraz przy czytaniu na stronie modułów kodów DTC z modułu PCM.

2. Moim zdaniem ELMconfig nie współpracuje z modułem BCM (ESP) oraz PCM (sterownik silnika) silnika 2,0 TDCi w samochodach Kuga AWD (4x4). Nie można przeczytać konfiguracji modułu BCM oraz kodów DTC modułów BCM, PCM i TCM

3. Moim zdaniem ELMconfig nie współpracuje z modułem SRM (BT/VC) w żadnym samochodzie

Obserwacje oparłem na testach na co najmniej 2 samochodach w każdym ze spostrzeżeń.

W związku z powyższym testowanie nieprzerobionego ELMconfig najprościej i najsprawniej przeprowadzić w oparciu o odczyt danych i konfiguracji zegarów (moduł HEC).
Niestety potwierdzam obserwacje tedi_k, ELMconfig także w najnowszej wersji 2.3 nie współpracuje z modułem PCM (sterownik silnika) silnika 2,0 TDCi w Kuga AWD (4x4).
lulek jest offline   Odpowiedź z Cytatem