Temat: [C-MAX 2003-2007] Bład P0047- czasowe spadki mocy
View Single Post
Stary 09-12-2012, 22:27   #2
fifel
ford::average

Model: Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi 109KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Spadek mocy w trasie, głośna praca, tryb awaryjny

Witam,

przeszukałem forum w rozwiązaniu mojego problemu ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi:/

Wczoraj wyjechałem maxem w trasę 150km na noc - zatankowałem 3/4 baku na BP i ruszyłem. Jazda spokojna, 90 - 110 km/h i w połowie drogi poczułem że samochód jakoś słabiej jedzie i głośniej chodzi. Początkowo myślałem, że to lód na drodze i koła się obracają, ale później samochód wszedł w tryb awaryjny i tak już dojechałem do celu. Temperatura w trasie -15 st. duża wilgotność do była mgła.
Po dojechaniu do celu stwierdziłem że samochód chodzi głośniej niż zwykle, klepie trochę jak traktor.

Noc spędził w nieogrzewanym garażu, po czym zrobiłem nim trasę ok 50km - odczuwalne osłabienie, ale brak trybu awaryjnego, dotankowałem do pełna arktycznego paliwa i odmrażacz do paliwa shellowski na wszelki wypadek gdyby to miała być wina zamarzniętego paliwa.

Dziś znów zrobiłem trasę 150km z powrotem i cały czas odczuwałem głośniejszą pracę silnika, słabsze osiągi (samochód zaczynał w miarę ciągnąć od 2,5 tys obr. gdzie zwykle ciągnie łądnie już od 1,5 tys) i 3 razy włączył mi się tryb awaryjny (po każdym włączeniu gasiłem silnik i odpalałem na nowo). To było trochę dziwne bo pomiędzy 2, a 3 trybem awaryjnym kilkakrotnie rozpędzałem się do 120 km/h i tryb się nie włączył, dopiero przy wyprzedzaniu ciężarówki pod górę włączył sie po raz trzeci przy prędkości ok 100km/h. Tak oto dojechałem na miejsce.

Żadnych świecących się kontrolek ani komunikatów nie stwierdziłem, ale ewidentnie coś jest nie tak. Najpierw stawiałem na "mało zimowe" paliwo które gdzieś przymarzło w przewodach albo zrobiła się kasza.
Znajomy mechanik stwierdził tylko że to raczej nie intercooler tylko też by postawił na problem z paliwem (przewody albo filtr).

Czy gdyby to była usterka silnika (np wtryski) to czy wyświetlił by się jakiś komunikat? Co to może być? Na razie nie mam możliwości sprawdzenia błędów komputerem.
Przy jakich prędkościach czy obrotach włącza się tryb awaryjny? to od czegoś zależy czy zawsze włącza się w tych samych warunkach? Silnik 1,6 tdci.

Edit:
Dziś rano odpaliłem o 6:30 i pojechałem do pracy - odczucia z dzisiaj - wydawało mi się że chodzi jak co rano kiedy jade do pracy, więc sam już nie wiem czy to mi się tylko wydaje że jest lepiej czy faktycznie się poprawia... Możliwe żeby ford był tak czuły i kapryśny jeśli chodzi o zmiany temperatury? dziwna sprawa...

Ostatnio edytowane przez fifel ; 10-12-2012 o 07:22
fifel jest offline   Odpowiedź z Cytatem