Zamieszczam opis montażu czujnika płynu do spryskiwaczy w Focusie II FL z instalacją do głównej kostki zbiornika.
Fotek za dużo nie robiłem bo specjalnie nie ma czego.Wrzucam kilka.
Potrzebne rzeczy:
-czujnik z kostką i kawałkiem kabla (najlepiej kupić razem z uszczelką widoczną na fotkach) 15zł
-uszczelka czujnika 9zł
-wiertło łopatkowe 20mm (warto kupić zestaw z allegro za 10zł, przyda się w przyszłości)
-kawałek kabla niezbyt grubego
-2szt pinów (zamieszczam fotki z allegro, szukać jako: "KONEKTOR PIN ZENSKI HB3 HB4 H8 H11 ZLACZ REFLEKTOR" u sprzedawcy batpol1) 2zł
-lutownica, wkrętarka/wiertarka itp...
Specjalnie nie ma co opisywać. Ściągamy prawe, przednie koło. Odkręcamy nadkole (3 śruby w środku, cztery od dołu), odkręcamy zbiornik (dwie śruby), aby wyjąć zbiornik trzeba nim trochę poruszać, od strony silnika jest biały zaczep, musi on przesunąć się w odpowiednie miejsce aby zbiornik wyciągnąć. Miejsce czujnika w zbiorniczku jest widoczne na fotkach. Wiercimy dziurę, ustawiamy czujnik jak na załączonych zdjęciach. Dorabiamy instalację. Ciągniemy kabel od kostki czujnika (2 pinowa) do głównej kostki zbiornika (6 pinowa). Aby włożyć pin wyciągamy gumowe zatyczki (tak jak na załączonym schemacie kilka postów wcześniej), robimy w nich dziurę, przetykamy kabel, zaciskamy pin na kablu, trzeba jeszcze lekko wgnieść do środka blaszkę na pinie zaznaczoną czerwonym kółkiem, wyciągamy białą zaślepkę kostki i wkładamy piny, powinny się zatrzasnąć w kostce. Na koniec aktywujemy funkcję w programie ELMconfig, moduł HEC, ptaszek przy "Wash fluid sensor". To właściwie koniec roboty. Warto zrobić sobie fotki zanim wyjmiemy zbiornik bo później będzie problem z ułożeniem rurek tak jak były oryginalnie. Kilka fotek również na rosyjski forum:
http://ffclub.ru/topic/60019/jump_1840
Gdyby ktoś szukał uszczelki to ja kupiłem ją w aso Opla (identyczna jak w fordzie) nr katalogowy: 1238821 cena 9zł.
Jeżeli nie ma instalacji jeden kabel od czujnika podłączamy do masy, drugi do pinu 28 we wtyczce przy zegarach (nie wiem jakiego rodzaju tam są piny, u mnie instalacja była).
Oczywiście można kupić cały zbiornik z czujnikiem i kablami, przełożyć piny jeżeli zbiornik pochodzi z focusa przedliftowego ale to nie to samo
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czas: około 3-4h (więcej niż się spodziewałem).