Witam
Czy wiecie może, drodzy właściciele fordów, jak rozwiązać poniższy problem?
problem1 - nierozwiązany
problem2 - rozwiązany
problem3 - nierozwiązany
pytanie1 - nierozwiązane
Ford Mondeo mk3, 2002 rok, hatchback
Podczas naciśnięcia przycisku otwierania drzwi na kluczyku, wszystkie drzwi się otwierają (kierunkowskazy nie migają). Po jednokrotnym naciśnięciu przycisku zamknięcia, zamykają się tylko przednie drzwi (kierunkowskazy nie migają), tylne pozostają otwarte i zamykają się dopiero po ponownym naciśnięciu przycisku zamknięcia (kierunkowskazy migają) - w momencie, gdy włącza się podwójne ryglowanie.
Gdy zmienię sposób zamykania (przyciskając przycisk otwierania i zamykania przez cztery sekundy, kierunkowskazy migną dwa razy), po naciśnięciu przycisku otwierania otwierają się tylko drzwi kierowcy (kierunkowskazy nie migają), po ponownym naciśnięciu otwierają się wszystkie drzwi. Zamykanie wygląda tak samo, jak w pierwszym przypadku, chyba, że tylnych drzwi nie otwierałem.
I tu konkrety
problem1:
bez względu na ustawienie sposobu otwierania, po wciśnięciu przycisku blokady w drzwiach kierowcy (przy klamce) blokują się tylko przednie drzwi kierowcy i pasażera. Natomiast gdy wszystkie są zablokowane, mogę je od środka odblokować klamką drzwi kierowcy.
Dokopałem się do informacji, że może to być związane z wilgotnością i temperaturą otoczenia. Czy próbować z wd-40, jechać do elektryka, czy poczekać, aż zrobi się cieplej i bardziej sucho? Nie jest to naglący problem, więc nie wiem, czy warto ponosić dodatkowe koszty.
problem2: rozwiązany
'globalne otwieranie okien' (poprzez przytrzymanie przycisku otwierania drzwi przez kilka sekund) działa na szybach w drzwiach przednich i tylnych, natomiast 'globalne zamykanie' działa tylko na szyby przednie, tylne się nie zamykają O.o (nie ma na to wpływu ustawienie lub zwolnienie blokady otwierania tylnych okien, przyciskiem przy drzwiach kierowcy - blokady rodzicielskiej) - udało mi się ten problem rozwiązać, znalazłem post na forum, w którym opisali to tak, że w moim aucie zadziałało (nie pamiętam kto to napisał, ale serdecznie dziękuję)
Cytat:
Należy na nowo zaprogramować i po kłopocie.
każda szybę z osobna:
--otworzyć na max
--zamknąć
Potem każdą z osobna
--wcisnąć w przycisk w stronę zamykania do oporu i przytrzymać przez ok 2 s
--wcisnąć w przycisk w stronę zamykania do oporu i przytrzymać przez ok 2 s
Potem każdą z osobna
--otworzyć na max
--zamknąć
|
problem3:
nie mogę zaprogramować automatycznego zamykania drzwi po rozpoczęciu jazdy, próbowałem dwóch sposobów, które znalazłem na forum i nie działa (podejrzewam, że nie działa dlatego, że poprzez zamykanie drzwi używając przycisku przy klamce kierowcy, ryglują się tylko drzwi przednie a nie wszystkie) -
czy rozwiejecie moje wątpliwości dotyczące tego problemu?
pytanie1:
Próbowałem uruchomić powiadamianie o niezapięciu pasów, przeszedłem przez poniższe kroki, niestety nic nie dały, nie słychać dźwięku potwierdzającego aktywację. Czy istnieje jakiś sposób, żeby sprawdzić, czy taką opcję w ogóle mogę włączyć?
Pozdrawiam serdecznie