Temat: [Focus 2004-2008] gwizd turbiny a sprężynka w odmie
View Single Post
Stary 16-12-2012, 23:50   #14
Michalek_1983
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Focus C-MAX
Silnik: 1,8 92kW(125PS)
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: gwizd turbiny a sprężynka w odmie

I co w końcu? Odnaleźliście przyczynę ? Ja mam także dziwny dźwięk z okolic turbiny, ale sprawdziłem wszystko, oleju w przewodach dużo nie ma. Ponadto dźwięk pojawia się tak gdy zachodzi potrzeba przyspieszenia. Z początku myślałem że to coś ze skrzynią, bo usłyszałem ten dźwięk na autostradzie gdy jechałem pod górę, Jak popuściłem gazu ucichło. Przejechałem 400km do w Polsce zaczęły się poszukiwania. Co ciekawe przy okazji zostały dokręcone wtryski, i silnik zaczął ciszej pracować. Stwierdzono także pęknięcie ucha od podstawy filtra paliwa, (jest to ucho na kolektorze), więc usunięto metaliczny łomot. Mechanik mimo iż dokręcał kluczem dynamometrycznym wtryski, podjął decyzję o zakończeniu na 28 Nm. Z tego co wyczytałem powinno być 47-52 Nm.

Co się okazało gwizd był nadal, wiec sprawdziłem jeszcze węże, dokęciłem wszystkie obejmy dość mocno, ponadto stwierdziłem że dmucha mi na ...hmm.. jakby zgrzewach rury łączącej turbo i (chyba) intercooler, ta plastikowa rura nad turbo. Wiec aby od razu nie kupować nowej to postanowiłem przetestować różne metody.
1 - po lewej klej do plastików profesjonalny + taśma
2 - po prawej poksilina - trochę mało jej miałem nie starczyło do okoła równie grubo ja z góry. Co ciekawe nie ma już głośnego gwizdu przy przyspieszaniu. Lekki syk jeszcze jest, ale można założyć że w 99% to jest powodem tego dźwięku.
Fotka
http://forum.fordclubpolska.org/pict...pictureid=4813
Warto także dokręcić obejmy.

Jeśli chodzi o turbinę, mam także podejrzenia ale mam dopiero 129k km, kupiłem z przebiegiem 55k km, o turbo dbam, zawsze studzę itp. Oleje co 15k km niby co 30 można EDGE-a ale pierniczę. Szkoda mi silnika.
Michalek_1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem