View Single Post
Stary 19-12-2012, 18:02   #70
agassii
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Ford Mondeo mk4 GHIA X Thunder Metallic :)
Silnik: 2,0 TDCI 150 PS
Rocznik: '07/08
Domyślnie Odp: Slabe ogrzewanie w srodku czy ten typ tak ma?

Cytat:
Napisał danielr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Akurat wczoraj zrobiłem taki test, więc chętnie się podzielę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
Temperatura wg wskazań na conversie -15.
Trasa ok. 50 km. Przejechałem ją w trybie diagnostycznym.
Wnioski nie są może jakieś super nowe ale wygląda to tak jak na załącznikach.
1. jak temperatura silnika (pewnie z czujnika temp. oleju pobierana) ma 50 stopni, to wychylenie wskazówki temperatury w zasadzie nie występuje. Nawet nie ma czym dmuchać do kabiny jeszcze, żeby było ciepło
2. Na ostatniej fotce widać, że jak już pozornie jest całkiem ciepły silnik (wskazówka niby OK) to temperatura realnie jest ok. 70-73 stopnie.

Max temperatura w czasie całej jazdy do 78 stopni. Po włączeniu ogrzewania na maxa spadało na 72-73. Wtedy od razu wskazówka temperatury spadała ze środka skali na 1/4.
danielr i jak tam u Ciebie z tą temperaturą silnika? Robiłeś coś? U mnie sytuacja wygląda niemal identycznie. Na selfteście mam dokładnie takie same temperatury. Dzwoniłem dzisiaj do serwisu i gość powiedział, że termostat powinien otwierać się przy temperaturach rzędu 83-85 stopni. A może jednak te 83 stopnie mierzone są w jakimś innym miejscu a czujnik temperatury czyta powiedzmy 75 wtedy? Waham się - zmieniać termostat czy nie? Grzanie w kabinie jest jak dla mnie ok, nawet przy 22 stopniach w okolicy 0 na zewnątrz...doradźcie coś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
agassii jest offline   Odpowiedź z Cytatem