View Single Post
Stary 20-12-2012, 23:54   #186
lukas.no
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: fiesta mk6
Silnik: 1,4tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Instalacja dodatkowego podgrzewacza cieczy w TDCI - opis {mondeo}

Witam.
Dzięki za podpowiedzi. Wczoraj wyprowadziłem kable z kostki przy sterowniku zb1 i zc1, według Vivid-a są od podgrzewacza. Niestety mimo podłożenia rezystorów, w miejsce czujników temperatury: cieczy i temperatury zasysanego powietrza nie pojawił się tam potencjał bliski 0V. Jest natomiast jakiś potencjał bliski 14V (led z rezystorem 1kom wpięta pomiędzy +aku a te złącza lekko mruży i miga jednocześnie.
Problem jest taki że za turbiną jest drugi czujnik temperatury powietrza dolotowego i ten nie był "oszukany" co zaowocowało załączaniem się wentylatora chłodzącego i wyrzuceniem błędu czujnika temperatury silnika i nierówną pracą . Niestety trzeba to sprawdzić na mrozie, choć myślę że nie pojawi się tam sygnał.
W renówkach funkcję podgrzewacza można aktywować CDIF-em a w fordzie nie (w ogóle nie wiem czy trzeba).
Tak czy owak warunki jakie muszą być spełnione są dość kijowe:
- temperatura powietrza poniżej 5stC (wolałbym 15stC)
- temperatura silnika do 70stC (i to jest ok)
Lepiej więc zasilać układ sygnałem z podgrzewania tylnej szyby (plus przekaźniki) co daje nam gwarancję że układ działa tylko na uruchomionym silniku i w ograniczonym czasie, a dodatkowo wpiąć czujnik termiczny rozłączający układ po przekroczeniu temperatury np: 70stC.
Najgorszy temat jest z dostaniem alternatora:
- według mnie musi to być alternator 2s6t-ba (obecnie mam 3s6t-ac)
- na niektórych aukcjach można przeczytać że do 1,4tdci podchodzi też od focusa 1,6tdci i 2,0tdci ale katalogi nie potwierdzają (choć wymiary są zbliżone).

Ostatnio edytowane przez lukas.no ; 21-12-2012 o 00:08
lukas.no jest offline   Odpowiedź z Cytatem