View Single Post
Stary 23-12-2012, 09:56   #21
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Jeszcze przypomniało mi się - ponad dwa lata temu na Forum kolega Alopan opisał swap silnika z 2,5D na 2,3 l ze Scorpio. To był wątek http://forum.fordclubpolska.org/show...ghlight=Alopan
Niestety - Alopan nie dogadywał się z moderatorami i założono mu szlaban na kontynuowanie wątku - szkoda, jak zwykle straciło na tym Forum...

To kilka zdjęć z tego wątku. Przy okazji - autko stoi na moich ulubionych felgach, kultowych Ronalach RS robionych tylko dla Transita w latach 1986-1991.
Alopan wrzucił silnik z kompletnymi instalacjami ze Scorpio - dopiero po próbnych jazdach miał zająć się porządkowaniem instalacji. Niestety - nie wiadomo jak się to wszystko skończyło, na zdjęciach widoczna jest jeszcze niezła plątanina pod maską...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po kilku miesiącach - na innym forum (Bus-maniac) napisał posta (Alopan=Karabus):

Cytat:
Napisał Karabus
Hej.
Po ponad 2 miesiącach ekspolatacji postanowiłem podzielić się informacjami na temat swojego wynalazka ;-).

po pierwsze , nic sie nie zepsuło !!!! . I to uznaje za naprawdę duuuży sukces ;-)

po drugie Rechot ma już podłączoną instalację gazową. oczywiscie wtrysk.

po trzecie miło mnie zaskoczył spalaniem. W trasie (300km Warszawa -Bory Tucholskie) jadąc ekonomicznie (110-120) spalił mi UWAGA !!!! 12,4 l/100. Uważam wynik za rewelacyjny ;-).
Ale nie mógł wyżłopać więcej skoro przy 100km/h silnik kręci się 2200 obr/min.

w drodze powrotnej pozwoliłem sobie mocniej cisnąc i to niestety odbiło sie mocno na kieszeni.
Depcząc odcinkami 140-150 spalanie wzrosło do 17/100. Wiadomo duża buda a opory powietrza rosną w kwadracie prędkości.

W trybie miasto pali też w okolicy 17-18 . Ale myśle że ten wynik da sie poprawić.
Problem jest w tym że na gazie ma niestabilne wolne obroty. Potrafi zawiesić się nawet powyżej 1500. Jak się stoi w korku ( a głównie na tym polega jazda po W-wie) to żłopie ile wlezie.

Stawiam na silnik krokowy wolnych obrotów. Chyba że macie inne pomysły?

Pozdrawiam
Na tym urwał się kontakt.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-12-2012 o 10:23
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem