Brak podświetlenia tablicy rejestracyjnej i tylnego halogenu
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Focusa MK2. Także od niedawna przeglądam to forum.
Przechodząc do rzeczy.
Mam problem z podświetleniem tablicy rejestracyjnej. A dokładnie z jego brakiem. Przeglądałem tematy i znalazłem informacje o tym, że lampki podświetlenia są zalewane przez wodę. I tak też było w moim przypadku. Złącza w jednej z nich zjadła rdza.
W drugiej natomiast odłączony był jeden z przewodów. Gdy go podłączyłem lampka zaświeciła. Jednak popełniłem głupi błąd i zrobiłem zwarcie. Lampka zgasła. Nie wiem, który bezpiecznik odpowiada za podświetlenie tablic. Nie mogę znaleźć tej informacji w instrukcji. W tabeli z opisem bezpieczników nie widzę takiej pozycji.
Przy okazji kontroli świateł zauważyłem też brak prawego, tylnego halogenu. Po rozebraniu światła okazało się, że żarówka jest sprawna. Samo zaś zdemontowanie lampy było bardzo trudne ze względu na bardzo krótką wiązkę przewodów. Ciężko było palce podsadzić aby ją odpiąć. Co może być nie tak z tym halogenem? Czy krótkie wiązki mogą mieć związek z zamontowanym hakiem (widziałem wewnątrz karoserii pod lampą tak jakby zdublowaną wtyczkę)?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 29-03-2013 o 10:05
|