View Single Post
Stary 27-12-2012, 15:01   #53
apud
ford::beginner

Model: Mondeo MK3
Silnik: TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: Klimatyzacja i praca wentylatora chłodnicy.

Hej,

też mam mondeo 2.0 tddi z climatronikiem więc się podepnęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jako świeżo upieczony posiadacz usiłuję rozeznać się co i jak. Ogólnie teraz układ nawiewu zachowuje się dziwnie. Zastanawiam się czy też mam upaloną ta wtyczkę rezystor ai jak to zbadać, usiłowałem się do niej dobrać ale ciasno jest i do tego wtyczka siedzi jak przyklejona.

Od wczoraj zauważyłem dziwny objaw - gdy klima jest włączona, silnikiem szarpie. Dodatkowo z lewej strony silnika (stojąc na wprost przed autem) co kilka - kilkanascie sekund słyszę metaliczny trzask. Nie zauważyłem natomiast by włączały się wiatraki, tzn patrzyłem na te na chłodnicy, chyba że jest jeszcze jakiś inny? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żeby było jeszcze zabawniej, to nawet na ustawieniu temp. LO potrafi wiać ciepłym, ale tu podobno pomaga wymiana panelu na ten z żółtym włącznikiem.
Poza tym przy mocniejszym nawiewie spod deski słychać dudnienie/furkotanie, tak jakby coś się tłukło na wietrze - czasami ucichnie, np na wybojach potrafi się "zamknąć" lub wręcz odwrotnie.

Generalnie zaczyna mnie to wszystko martwić, czy ten metaliczny stuk to nie objaw padającej sprężarki?
Czy możecie doradzić gdzie w Krakowie jest jakiś mechanik/elektryk/ktośtam kto zna się na nawiewie/klimatyzacji w Mondeo i mógłby to wszystko doprowadzić do porządku?

Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
apud jest offline   Odpowiedź z Cytatem