Piszę tego posta dla potomnych bo problem został rozwiązany
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Faktycznie winny był zawór sterowania turbiną pierburg. Znajduje się on z tyłu silnika i trzeba się do niego dostać od spodu. Dostęp jest trudny i trochę zabawy z wymontowaniem jest ale się da.
Przed wymontowaniem zaworu sztanga gruszki turbiny była cały czas w najwyższym położeniu, po wymontowaniu zaworu i połączeniu wężyków na krótko sztanga została na stałe wciągnięta i wracała do położenia najwyższego dopiero po rozpięciu wężyków.
Zawór wyczyściłem zgodnie z instrukcją znalezioną na forum alfy romeo (w alfach też jest pierburg bardzo podobny) i zamontowałem. Samochód dosłownie jeździ jak rakieta i wkręca się na obroty jak subaru
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu wklejam linka do instrukcji jak przeczyścić zawór sterowania turbiną z forum Alfy Romeo:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html
Jeśli ktoś ma jakieś pytania to śmiało proszę pytać
Mam wrażenie że jeszcze nigdy tak mój samochód nie fruwał jak teraz po tym zabiegu...