Usterka wspomagania i wymiana pompy
Jako, że jestem tu nowy (choć forum czytam od jakiegoś czasu) witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu (ok miesiąc) sporadycznie pojawiała się u mnie w aucie informacja o usterce wspomagania, ale nie miało to żadnego wpływu na działanie układu, a czytając forum widziałem, że niektórzy też mają ten problem, że czasem ta informacja się pojawia i znika. Kilka dni temu żona pojechała coś załatwić i dojechała na miejsce bez problemu, lecz gdy wróciła do samochodu, po odpaleniu wspomaganie całkowicie przestało działać.
Z teściem stwierdziliśmy, że to musi być pompa, więc zakupłlem używaną pompę (jej numer części to 6G913K514 AL) i wymieniliśmy ja wczoraj, lecz nadal jest ten sam efekt (numer części mojej pompy to 6G913K514 AK - czy one są kompatybilne? Pompa wygląda identycznie). Podjechaliśmy do znajomego na warsztat żeby podłączyć do komputera i rzeczywiście jest błąd wspomagania (nie pamiętam dokładnie numeru, ale brzmiał on mniej więcej tak: nieprawidłowy odczyt danych z modułu sterującego wspomaganiem). Po zresetowaniu błędu wraca on ponownie. Czy po wymianie pompy trzeba zrobić jakąś adaptacje poprzez komputer czy powinna zacząć działać od razu? I jeszcze pytanie, czy jest jakiś osobny moduł sterowania wspomaganiem, czy wszystko jest wbudowane w pompę?
Jeśli nie trzeba robić żadnej adaptacji i te pompy są kompatybilne, to najprawdopodobniej pompa, którą kupiłem jest rownież uszkodzona i będę musiał się skontaktować ze sprzedawcą i wymienić na inna.
Pozdrawiam
|