View Single Post
Stary 02-01-2013, 22:11   #3
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Różnice w sworzniu, wahaczu ST220 a zwykły MK3 ( zdjęcia ) c.d.

Jest jeszcze jedna różnica w sworzniach, która myslę w największym stopniu wpłynęła destrukcyjnie na geometrię w ST220 (właśnie spowodowała płużenie kół do środka).

Sworzeń w zwykłym MK3 w mniejszym stopniu odsuwa koło od nadwozia. Myślę tu o odległości środka sworznia (kuli) od trzech otworów sworznia.
Z uwagi na fakt, że zły wahacz jest zamontowany ciągle w samochodzie mogłem pomierzyć to trochę na oko. Użyłem do tego drugiej strony klucza do kół, który akurat miałem pod ręką.
Przy sworzniu od zwykłego MK3 nie mogłem tego klucza wsunąć pomiędzy wahacz a mocowanie kuli sworznia, natomiast przy sworzniu do ST220 klucz wszedł. Różnica to było coś około 1mm lub może trochę więcej. Trudno to zauważyć gołym okiem zwłaszcza jak jeden z porównywanych wahaczy jest zamontowany (później zmierzę to dokładniej). Ale myslę, że dwa kolejne zdjęcia pokazują, że jednak jest różnica.

Swoją drogą to ciekawe, że różnica na jednym wahaczu o ok. 1mm daje już tak duże gubienie geometrii - przy skręcaniu jedno koło przeskakiwało, bo nie jechało po idealnym łuku, a przy pełnym skręceniu kół kierownica sama nie chciała wracać do centralnego położenia, tylko utrzymywała pełny skręt.

Mam nadzieję, że te moje wypociny pomogą komuś.

Dodam tylko, że za dwa dni będę demontował zły wahacz i wtedy dokładnie go porównam z prawidłowym od ST220. Takie porównanie jest konieczne, bo spotkałem się z opiniami, że wahacz się jednak różni. Mi jednak na dzisiaj wydaje się, że ta różnica wynika właśnia z samego sworznia, a że Ford przewidział tylko możliwość zakupu kompletnego wahacza do ST220, to stąd twierdzenia o innym wahaczu (jako całości). Ta informacja też będzie cenna, bo pozwoli ustalić czy wymiana samego sworznia na Lemforder LMI26060 uczyni ze zwykłego wahacza odpowiednik dla ST220. Ale o tym napiszę Wam później jak już porównam oba wahacze mając je oba w ręku.

Pozdrawiam.

Bump:
Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kumpel w sklepie dobrał mi sworzeń z DELPHI i również pasuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jest to wykluczone. Oznaczałoby to, że ten sworzeń z Delphi pasuje też do Jaguara X-Type. Tak myślę.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg P1150596opis.jpg (84.9 KB, 312 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg P1150597opis.jpg (86.1 KB, 299 wyświetleń)
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem