Przywóz auta z Niemiec na oryginalnych tablicach
czesc
Popdpytam, może ktoś ma doświadczenie w sprowadzaniu aut i podpowie najlepsze rozwiązanie.
Będę ciągnął z Niemiec kolejnego Forda, kupno od rodziny więc rózne opcje wchodzą w grę. Chciałbym dokonać najkorzystniejszego wyboru z nastepujących: ( dodam, ze nie chce placic 150 Euro za blachy zjazdowe )
1. Przywóz auta na oryginalnych tablicach niemieckich, bez wcześniejszego wymeldowania. Jednak czy w Polsce nikt nie będzie robił problemów z powodu braku adnotacji o wymeldowaniu w dowodzie rejestracyjnym? ( Slyszalem, ze polski WK i tak odesle do urzędu w DE info o zarejestrowaniu w Polsce ale nie chcę mimo wszystko robić pod górke sprzedającemu, najlepiej żeby nie miał problemów z wymeldowaniem )
Czy w takiej sytuacji muszę jednak po przyjeżdze do Polski odesłać sprzedawcy tablice i dowód do wymeldowania i spowrotem czekac na odeslanie do mnie dowodu a adnotacja?
Niektore osoby mowily, ze rejestrowaly auta bez adnotacji o wymeldowaniu a sprzedawcy w DE odsylaly tylko urzędowe potwierdzenie zarejestrowania auta w Polsce i teoretycznie to powinno wystarczyć Niemcowi do wymeldowania pojazdu.
2. Opcja, ktora wykorzystuje możliwość wymeldowania auta w DE ( adnotacja w dowodzie oraz zdarcie naklejki z tablicy ) i natychmiastowy powrót do PL na blachach niemieckiego wlaściciela. Podobno można tak zrobić pod warunkiem, że podróż powrotna do PL zostanie zakończona do północy tego samego dnia, którego nastąpiło wymeldowanie.
Dzięki takiej opcji na 100% nie skomplikuje niczego Niemcowi a i po mojej stronie w PL tez wszystko wydaje sie wówczas prostsze. tylko czy faktycznie tak można zrobic?
3. Opcja ostatnia. Rodzina wymeldowuje auto w Niemczech, przesyła mi szybko dokumenty wraz z podpisaną dwujęzyczną umową. Z tymi dokumentami zalatwiam Urząd Celny, Skarbowy i WK, rejestruję auto i po odbiór jadę już z ubezpieczeniem i polskimi tablicami.
Auto ma TUV zrobiony 3 miesiące temu wiec przed rejestracją nie będę musiał robić w Polsce przeglądu.
Wydaje mi się, że ostatnie rozwiązanie jest dla mnie najkorzystniejsze ale zawsze są jakieś plusy i minusy, jeśli ktoś wykorzystywał któreś z proponowanych rozwiązań i może coś podpowiedzieć to będzie super.
z góry dzięki
|