View Single Post
Stary 07-01-2013, 18:52   #412
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał ulmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie przejmuj się ja mam tę samą nawigację też z 2009. Jeśli masz Blaupunkta NX DVD to tak jak byś nawigacji nie miał. Aktualizacja map w ASO bo gdzie indziej się nie da kosztuje 1500 zł.
....
W tym i podobnych wątkach było już wiele razy napisane, że mapy do navi NX i FX spokojne można kupować na ebayu i allegro - są niepodrabialne, a więc tylko oryginalne i licencja jest na DVD albo kartę, niezależnie czy była wcześnie używana czy nie. Czyli tak kupione mapy są w pełni legalne.
DVD 2010 do NX (z pokryciem Polski akceptowalnym - na poziomie 80% adresów) trafić można w okolicach 300zł. DVD 2010 jest bez porównania lepsze od 2009.
DVD 2012 (najnowsze, w ASO) kosztuje ok. 800-850zł brutto. Problem jest tylko taki, że TomTom ostatnio coś z Fordem nie współpracuje, więc może nie być dostępna. Na ebayu bez problemu po 200euro.

Polski lektor jest na nośnikach map od dawna, ale z nieznanych powodów Blaupunkt (producent navi) nie dał opcji wyboru języka polskiego komunikatów głosowych navi.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-01-2013 o 18:59
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem