Temat: [Focus 2004-2008] dziwne odgłosy przy zmianie biegu
View Single Post
Stary 10-01-2013, 18:18   #17
Sasal
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: FOCUS
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: dziwne odgłosy przy zmianie biegu

Witam ponownie, po świętach pojechałem do mechanika "speca" od wszystkiego dobry chłopak, solidny i tani, zwłaszcza w amatorskich rozwiązania typu dziurawy przewód powietrza - włoży się rurę 2cale zaciski i będzie chodziło jeszcze lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale nie w tym kwestia. Zasugerowałem że może coś z łożyskiem, dwumasem, może skrzynia. Stwierdził że dwumas to nie bo sztywny, a jak już to może to łożysko ale nie koniecznie. Diagnoza - jeździć dalej aż zacznie szumieć głośniej. Święta, sylwester nakręciłem 1500km i coż zaczęło szumieć. Jak sprzęgło wyciśnięte cicho, jak wciśnięte cicho, jak wciskam do połowy szumi (na luzie). Pojechałem dziś do mechanika u którego ostatnio wymieniałem rolki napinacza i pasek, dokładnie autoryzowanego punktu Bosch Service, posłuchał pooglądał, diagnoza konkretna wysprzęglik (łożysko oporowe). Docisk sprzęgła może być wytarty lecz niekoniecznie, sprawdzi się przy rozebraniu. Koło dwumasowe na 90% nie bo brak jakich kolwiek objawów. I teraz pytanie do was powiedział mi że za robociznę 350-400zł oraz ok 350-400zł za wysprzęglik zależy jakiej firmy. Wiem że ździera ten Serwis jednak jak już robią to naprawdę dobrze i montują tylko nowe części, jak sądzicie czy można to zrobić taniej czy jest to cena do zaakceptowania?
Sasal jest offline   Odpowiedź z Cytatem