Temat: [Focus 2004-2008] Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
View Single Post
Stary 11-01-2013, 23:10   #152
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Smile Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Cytat:
Napisał gorilas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do sensu przycisku ON, myslalem dokladnie to samo, z jednej strony oszczedzaja na jednym microswitchu przez co szyba schodzi mi w dol po impulsie ale w gore musze trzymac, z drugiej nie wpadli na pomysl, zeby 1 przycisk wlaczal tempomat i aktywowal trzymanie predkosci.
Co mi się wydaje, że to rozwiązanie jest jednak trochę przemyślane i wszystko sprowadza się do kwestii bezpieczeństwa- wyklucza w zasadzie przypadkowe "odpalenie" tempomatu, co jak najbardziej byłoby możliwe gdyby jeden przycisk go włączał i od razu aktywował. Producent widocznie ma świadomość, że nie wszyscy użytkownicy wsiadając za kółko będą wiedzieć, co to jest tempomat i jak go obsługiwać, a przypadkowe włączenie przez mniej rozgarniętą jednostkę może być fatalne w skutkach.
Zresztą same guziczki na kierownicy też mogą swędzieć. Sam pytałeś o funkcje poszczególnych przycisków, co po pierwsze świadczy, że obsługa urządzenia nie jest wcale taka intuicyjna ("res" to nie jest skrót od "reset" ale raczej od "resume"), a po drugie, że nie zajrzałeś do instrukcji obsługi samochodu, gdzie znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zapewne nie jesteś pod tym względem jedyny, ale myślę że większości nie przyjdzie do głowy zapytać kogoś innego jak to działa, tylko będą sami próbować na drodze.

Co do podnoszenia szyby w pełni się zgadzam- jest to głęboko irytujące, ale pewnie znowu decydują kwestie bezpieczeństwa- żeby kierowca czasem sobie czegoś nie przyciął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem