Temat: [Focus 2004-2008] Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
View Single Post
Stary 13-01-2013, 00:53   #155
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Ok, zgadzam się, że w 99,9999999 % wypadków przypadkowe odpalenie tempomatu nie będzie stwarzało zagrożenia z przyczyn przez Was opisanych ...ale mogę sobie wyobrazić, że takie zagrożenie powstanie, jeżeli odpali go ktoś nierozgarnięty w sytuacji hamowania silnikiem przed wolniej jadącym pojazdem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z drugiej jednak strony, jeżeli w innych samochodach tempomat można włączyć i aktywować jednym przyciskiem (nigdy nie zgłębiałem tego tematu), to może rzeczywiście moja wiara w troskę inżynierów Forda o nasze bezpieczeństwo jest w tym temacie przesadzona, a przyczyna leży gdzie indziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Faktycznie jest tak, że przyciskami z lewej strony kierownicy aktywujemy i dezaktywujemy te z prawej strony, które to dopiero wysyłają polecenia dotyczące pracy silnika. Przycisk ON nie jest przełącznikiem mechanicznym (przerywającym obwód), więc dlaczego nie zaprogramowano GEMa, żeby przesyłał od razu polecenia do PCM po otrzymaniu impulsu z ON, to już chyba wiedzą tylko w Fordzie (albo nie wiedzą i to Wy macie rację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).

Co do szyb, to jeżeli rzeczywiście przy 4 elektrycznych impulsowe zamykanie działa, to trudno szukać tutaj jakiegoś głębszego sensu (podobnie jak przy globalnym zamykaniu).
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem