Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] Nie odpala i strasznie kopci 2.0 TDCI
View Single Post
Stary 14-01-2013, 19:24   #1
przemekpop1
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Nie odpala i strasznie kopci 2.0 TDCI

Witam wszystkich forumowiczów.
Posiadam mojego mondka od października 2012 samochód jest z 2004 r, silnik 2.0 tdci 130 KM. Wczoraj wracając do domu zaczęło się dziać coś dziwnego,otóż kiedy wracałem musiałem trochę przycisnąć podkręciłem silnik do ok 3500 no może trochę więcej obr/min na 3 i 4 biegu i kiedy odpuściłem gaz z pod maski zaczął wydobywać się dziwny dźwięk takie stukanie, które przypomina dwumasę, była wymieniana ok. 1,5 miesiąca temu i ma przejechane ok 1100 km, pedał sprzęgła zaczął mocno drgać i silnik zaczął nierówno pracować. Biegi wchodzą ładnie bo redukowałem kiedy zwalniałem kiedy się zatrzymałem silnikiem zaczęło rzucać jak cholera i te stuki jak by coś o coś zachaczało. Pierwsza myśl to sprzęgło lub dwumasa, silnik gasiłem i odpalałem, a stuki nadal był. Zaprowadziłem samochód pod dom na holu, postał noc pod domem, dziś przyjechał mój mechanior u, którego robie naprawy i ku mojemu zdziwieniu smochód nie chce palić a z rury wydobywały się kłęby dymu po kilku próbach odpalił ale chodził jakby nie na wszystkich cylindrach i strasznie kopcił. Mechanior stwierdził,że prawdopodobnie leje któryś wtrysk. Dziś ma go zabrać do siebie na warsztat i podpiąć pod kompa wtedy będzie wiadomo co się dzieje.Moje pytanie jest takie czy to są objawy wtrysków czy może coś innego.Może przy takich obrotach coś pękło jakaś rura dolotowa czy coś powiem,że wcześniej nie kręciłem go aż tak wysoko.Może ktoś miał taki sam problem z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ostatnio edytowane przez przemekpop1 ; 08-02-2013 o 10:36 Powód: zmiana tematu
przemekpop1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem