View Single Post
Stary 16-01-2013, 10:41   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.4 TDDI 90KM ciągnie z jednakowymi przerwami

Cytat:
Napisał luxs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Błąd da się sczytać tylko w momencie w którym istnieje czy ECU ma jakiś rejestr/pamięć?
Błędy są pamiętane - trzeba je specjalnie wykasować, aby zniknęły.
Cytat:
Napisał luxs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wskaźnik temp. nie szaleje mimo, że temperatura nie dochodzi nigdy do połowy (kupiłem go niedawno w zimę i nie wiem czy w lato dochodzi do połowy), a w instrukcji wyczytałem, że powinna znajdować się w polu centralnym. Na zakrętach czasami łagodnie opada strzałka temperatury. Muszę sprawdzić czy termostat jest w środku.
Są dwa czujniki ? jeden na rurze, a drugi niewidoczny pod kolektorem ?
Te silniki w mróz i przy spokojnej jeździe zwłaszcza miejskiej niedogrzewają się, ale podczas jazdy szosowej powinny osiągnąć w końcu prawidłową temperaturę. Jeżeli przejechałeś np 100 km i nadal strzałka nie jest w pionie, to zatrzymaj się i sprawdź czy gruba rura idąca od termostatu na górę chłodnicy jest zimna. Jeżeli jest ciepła - to masz zwalony termostat. Ma być wtedy zupełnie zimna.
Jeżeli będzie zimna, to można podejrzewać jeszcze tzw mały termostat (olejowy) w chłodniczce oleju. Czasem pomaga jego wymiana - u mnie... nie pomogła.

Czujnik temp. jest jeden, wkręcany w głowicę nad sprzęgłem. Ale wydaje się być ok.
-----------------

Generalnie przy twoich problemach wpierw bym sczytał błędy na IDS-ie.
Bez tego na pierwszy ogień wziąłbym chyba EGR.