Temat: [Focus 2011-2014] Stan naładowania akumulatora
View Single Post
Stary 17-01-2013, 19:42   #46
mixann
ford::average

Model: Ford Focus MK2 - Sport
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005/2006
Domyślnie Odp: Stan naładowania akumulatora

Jak zwykle kiedy trzeba to nie mogę tego odszukać ale znalazłem podobny artykuł który wyjaśnia że napięcie ładowania może dojść do 15,2 V

artykuł http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...umBG_R9Sw1z4bA

Może faktycznie tam gdzie czytałem nie było "16 V" tylko do "16 V" ale nie dam sobie ręki obciąć.

A tutaj opis po PL jak ten system działa
Cytat:
Inteligentne ładowanie akumulatora z odzyskiwaniem energii kinetycznej

Równie interesujące są zastosowane w Fordzie Focus ECOnetic rozwiązania, które gwarantują, że ładowanie akumulatora zawsze odbywa się w sposób możliwie najbardziej efektywny.

Inteligentny układ ładowania zwiększa wydajność alternatora w chwili, gdy samochód zaczyna zwalniać lub hamować. Następuje odzyskiwanie energii kinetycznej i jej zamiana w energię bez konieczności zużywania dodatkowej ilości paliwa.

Później, ten „nic nie kosztujący” prąd elektryczny jest wykorzystywany do ładowania akumulatora, co pozwala niejako na zmagazynowanie odzyskanej energii i jej wykorzystanie w późniejszym czasie. Może to mieć miejsce np. w czasie gdy nastąpi wyłączenie silnika podczas chwilowego zatrzymania samochodu, a także kiedy alternator pracuje w trybie mniej wydajnym.

Nad pracą akumulatora czuwa zaawansowany układ sterowania, który nieustannie monitoruje stan akumulatora i utrzymuje wymianę informacji z układem Auto-Start-Stop. Dzięki temu układ ładowania akumulatora może działać w sposób najbardziej optymalny. Układ automatycznie wyłączający i uruchamiający silnik „wie” ile energii może w danej chwili dostarczyć akumulator i w sytuacji gdy akumulator nie jest wystarczająco naładowany, układ sterujący nie dopuszcza do wyłączenia silnika przy chwilowym zatrzymaniu samochodu.

Ostatnio edytowane przez mixann ; 17-01-2013 o 19:45
mixann jest offline   Odpowiedź z Cytatem