Odp: Czujnik ciśnienia paliwa na szynie CR
Mi jeden mechanik powiedział żeby narzazie sobie odpuścić i jak zacznie bardziej klekotać to szukać przyczyny. Sęk w tym że mam wrażenie jakby ten klekot ostatnio się zaczął nasilać albo jestem już tak przewrażliwiony , bo jeżdżę już z tym kilka miesięcy tam gdzie byłem nie potrafią postawić jednoznacznej diagnozy a nie chce już w ciemno wydawać pieniędzy. Jeden pan stawia na wtryski właśnie że to ich wina i kazał jechać do specy od wtrysków bo on nie zajmuje się nimi , no i może bym się skusił ku tej opcji bo zauważyłem że jak puszczam pedał gazu czyli hamuje silnikiem to ten klekot znika ale z drugiej strony czemu pojawia się tylko na ciepłym silniku i do tego do pracy silnika nie można mieć zastrzeżeń bo na jałowym chodzi ładnie miękko moc jest normalnie nie dymi. Mechanik w radomskim Bradfordzie powiedział ze jak by była wina wtrysku to by były jakieś zakłócenia w pracy silnika a tu nie ma ale sam też nie potrafi postawić jednoznacznej diagnozy bo bo mówi że objawy zaprzeczają sobie. Tzn. jak by była wina wtrysku lub końcówki to by na zimnym silniku nie równo chodził itp. a jeśli by to miała by być wina dźwigienek zaworowych to by klekot był cały czas a nie powyżej pewnych obrotów i tylko na ciepłym silniku. A silnik zimny chodzi dobrze równo i nie ma tego klekotu, pojawia sie dopiero po rozgrzaniu i powyżej 1200obr.
.
Dzwoniłem ostano do DIESEL TECHNIKA – Lublin bo tam podobno dobrze regenerują wtryski żeby się dowiedzieć ile by kosztowało sprawdzenie wtryskiwaczy pod katem właśnie tego klekotu no i wyszło że za komplet z demontażem 700 zł co jak na razie mi się nie uśmiecha bo i tak nie mam pewności że to pomoże. Gościu wyjaśnił mi jaka może być przyczyna tego klekotu : twierdzi ze na maszynie Boscha nie da się prawidłowo zregenerować tych wtrysków a moje były robione na takiej. Ale jak wiadomo każdy chwali swoje ten co robi na Boschu mówi żeby nie słuchać tamtego bo to naciąganie ten co ma oryginalnej maszynę Delphi mówi że tamten nie ma racji i Tylko na jego można zrobić dobrze .A płacić trzeba ze swojej kieszeni.
Ostatnio edytowane przez pablolinda ; 17-01-2013 o 21:28
|