View Single Post
Stary 18-01-2013, 14:19   #16
ForFoc
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Poprzestawiane regulacje nawiewów na szybę i nogi.

Dzięki kolego berbel za odzew. Pewnie wymienię niebawem cięgno. Bardziej zastanawia mnie procedura dojścia do przyczyny czyli blokującej klapy czy też jej zepsutej, klejącej uszczelki. Będę się nad tym doktoryzował.Nie bardzo kumam cały opis.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No ta .... Dzisiaj wymienione cięgno. Po wyjeździe z garażu trzask, przekręcone i ułamane samo pokrętło środkowe. Nawet nie użyłem jakiejś dużej siły. Przełączało się ze trzy razy. No cóż panowie mimo, że zmienili w przyzwoitej cenie i trwało to 30 minut to nie chcieli słuchać o klejącej klapie pod konsolą nie bardzo wiedzieli o czym mówię. Pojutrze jadę na demontaż i zostawiam info jak dostanę się do blokujacej klejącej uszczelki.

cytat kol. Kunte

1. Demontaż radia bez panela środkowego
2. Demontaż dwóch środkowych nawiewników - nie trzeba wyciągać samych kratek - wychodzą w całości
3. Demontaż plastiku, który kieruje powietrze do środkowych nawiewników, jest on zakładany na wcisk
4. Sprawdzenie w jakim stanie są uszczelki i ewentualne smarowanie silikonem

Można na pewno posmarować dokładnie smarem silikonowym do uszczelek.
Nie wiem jednak czy wystarczy to na długo. Przemyślę też chociaż częściową likwidację tej uszczelki. Wklejam link z oryginalnym wpisem aby wszystko było w jednym miejscu dla zainteresowanych. Jest tu również fotka.
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=56997
wpis na stronie 16 /wybór klawiszem \/ next

c.d.
Po posmarowaniu raczej spryskaniu silikonem do uszczelek górnych klap w różnych pozycjach wydawało się, że pomogło. Uważam jednak, że nie tylko w tym miejscu jest problem. Uszczelki w całkiem dobrym stanie bez śladów jakichś tendencji co sklejania. Klapy w tym miejscu pracują jednak na sucho trąc jedna o drugą krawędziami.
Musiałem również przesmarować wszystkie prowadnice i dźwignie pod prawą stroną konsoli. Bez takiego smarowania można tylko urwać kolejne cięgno lub pokrętło. Jest poprawa ale nie na 100 %. Dalej się to kleszczy w skrajnych położeniach /nogi/szyby/. Miałem kilka aut ale takiej sytuacji z tak źle zaprojektowanym przełączaniem nawiewu nie było w żadnym. Jest to zwyczajnie niedopracowanie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ciegna dzwignie.jpg (75.0 KB, 585 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez ForFoc ; 24-01-2013 o 22:46
ForFoc jest offline   Odpowiedź z Cytatem