View Single Post
Stary 18-01-2013, 23:46   #31
piotrali
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Pierwszy przegląd - ASO czy inny serwis

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozmawiałem z przedstawicielem motula ale generalnie niczego się nie dowiedziałem. Powiedział że olej nie posiada jako takiej specyfikacji i przewyższa istniejące standardy czyli nadal jestem tam gdzie byłem
Co do oleju to trzeba poszukać i po chwili masz że olej do diesla i benzyny ma specyfikację WSS-M2C913-C a twój uwielbiany Motul to Specific 913C 5W30 ale instrukcja zaleca Olej silnikowy Castrol lub Ford więc zmień przedstawiciela motula bo nie wie co zachwala i sprzedaje.
Natomiast Motul 300V jest przeznaczony: Do doładowanych lub wolnossących 4-suwowych silników benzynowych i wysokoprężnych, przeznaczony do profesjonalnych rajdów i wyścigów. Czyli olej spełnia swoje zadanie w zupełnie innych zakresach temperatur. Zmiana oleju na ten może przynieść więcej szkody niż pożytku przy normalnej eksploatacji. Lepkość oleju zmienia się wraz ze zmianą jego temperatury. No jeżeli używasz swojego Forda do sportu wyczynowego to wtedy zmiana ma jakiś sens.

Ostatnio edytowane przez piotrali ; 19-01-2013 o 00:16
piotrali jest offline   Odpowiedź z Cytatem