Odp: Autolaweta Transit 2.0 tdci-pomoc w zakupie
Ten silnik nominalnie ma 125 KM, w rzeczywistości najczęściej ma zawsze trochę więcej (mój np 132 KM). Auto jest silne i idzie do przodu, na pusto przyspiesza jak osobowe średniej klasy.
Niestety - układ wtryskowy Delphi nie jest jego najsilniejszą stroną. Po przebiegu rzędu 200.000 km trzeba liczyć się z regeneracją wtryskiwaczy (taka prawidłowa w dobrym warsztacie to ok. 1.800 - 2.000 zł) i niedługo potem pompy wtryskowej (2.000 - 2.250 zł plus wyjęcie/włożenie). Ale masz układ zrobiony na następne 200.000 km. Sam silnik prawidłowo eksploatowany na dobrych olejach i płynach wytrzyma spokojnie 400.000, a znam przypadki jazdy w trasach prawie mln. km.
Co do układu przeniesienia napędu - leci dwumasa najczęściej po ok. 150.000 km, czasem kłopoty są z półosiami. Sama skrzynia nie jest zła, ja mam kłopoty z zimną po nocy, ale szybko to mija...
Wszystkie słabsze wersje 2,0d to do 2006 roku układ klasyczny na rotacyjnym Boschu (Tddi), te 125 KM ma tylko tdci na common-railu.
Silnik 2,0 to przedni napęd - na śliskim (śnieg, zaspy, błoto) idzie jak czołg - i pusty i załadowany.
Silnik 2,4 to tylny napęd - na pusto na śliskim to jest porażka - w śniegu po prostu nie idzie. Załadowany ok.
Po 2006 roku Ford wprowadził do wszystkich silników system common-rail i zmienił układ wtryskowy na japońskie Denso. Ludzie z Auto-Waś który specjalizuje się w Transitach mówią - że o ile w Delphi cały czas dłubią, to Denso to jest inny świat, prawie bezawaryjny. Jedyny feler, że jak już padnie wtryskiwacz, to trzeba zmienić - są nieregenerowalne.
Generalnie: jeżeli chcesz profesjonalnie jeździć i masz trochę gotówki - to szukałbym auta trochę nowszego z silnikiem 2,2 tdci po 2006 roku (przedni napęd) lub 2,4 tdci (tylny napęd) - obydwa z jak największą mocą rzędu 130 - 140 KM. Wadą tych silników o największych mocach bywają pęknięcia tłoków - ale to chyba w sytuacji ganiania po autostradzie na maksa długi czas...
Auto z linka ładne jest... Ma wszystko co trzeba i nie jest skatowane.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-01-2013 o 11:17
|