Temat: [Mondeo 2007-2014] opóźniona reakcja ESP czy to normalne ?
View Single Post
Stary 25-01-2013, 14:37   #34
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
Domyślnie Odp: opóźniona reakcja ESP czy to normalne ?

Ktoś tu chyba coś myliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zacznijmy że w Fordzie ten system nie nazywa się ASR tylko TCS i wchodzi w pakiet ESP.
TCS jest właśnie po to aby ułatwić przemieszczanie się po niestabilnym/śliskim gruncie. Docelowo został zaprojektowany dla samochodów terenowych.
ESP zimą to prawdziwa bajka! Na nawracaniach w ogóle nie używam hamulca tylko wduszam gaz do oporu i jadę a esp robi swojeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przyjemnie to działa.
ESP pozwala też na bardzo kontrolowane poślizgi z użyciem ręcznego. Zawsze jak mam tylko okazje to zarzucam dupe ręcznym a wychodzę razem z esp i tu nie muszę się obawiać że za mocno zarzucę, co nie zmienia faktu że w mk3 nie miałem esp i sie nauczyłem tego i owegoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Latem ESP jest prawie bezużyteczny. Przy szerokich laczkach i dobrych oponach trzeba się na prawdę bardzo postarać aby na suchym uruchomić esp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zgadzam się również z tym że z włączonym esp jak najbardziej można zamielić na starcie.

Wikipedia:
W samochodzie wyposażonym w system kontroli trakcji, system wykrywa taki stan - gdy na śliskiej powierzchni kręci się tylko jedno z kół napędowych - system kontroli trakcji ogranicza moc silnika, a następnie włącza częściowo hamulec ślizgającego się koła, tak aby układ różnicowy mimo wszystko przeniósł moment napędowy również na drugie koło. W ten sposób, dzięki systemowi kontroli trakcji, na śliskiej powierzchni optymalnie napędzane są wszystkie koła napędowe. Należy zauważyć, iż w tym przypadku system kontroli trakcji działa jako elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego.

Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 25-01-2013 o 14:48
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem