View Single Post
Stary 25-01-2013, 17:49   #39
ced105

Domyślnie Odp: EAC FAIL i Błędy - co to może być?

Witam,
Miałem tylko raz EAC FAIL, i tak jak inni, główkowałem, główkowałem, i może coś ciekawego znalazłem. Ale zaznaczam że to tylko moja własna teoria : Tak jak wiecie, EAC FAIL dotyczy głównie układ "bezlinkowego pedału gazu" i skoro błąd jest wywołany niskimi lub zmianami temperatury, pomyślałem sobie że może trzeba się skupić raczej na części układu wewnątrz samochodu. Po przeanalizowaniu sprawy, doszedłem do tego że błąd jest spowodowany przez wilgoć (kondensacja) wewnątrz wtyczki lub na potencjometrze wewnątrz pedału. Faktycznie, w zimie jak tylko są zmiany temperatury w środku pojazdu, natychmiast się pojawia wilgoć. A zauważyłem,że... bezpośrednio na wtyczkę dmucha z wentylacji, więc jak samochód sie rozgrzeje, na pewno tam paruje i elektronika zwariuje. Może tak jest że jak to wszystko się porządnie rozgrzeje, wilgoć znika i błąd również.

Więc zgodnie z moją teorią, najpierw odłączyłem wtyczkę, usunałem brud (jakiś bardzo lekki rdzawy nalot - jak kropeczki) z kontaktów, zabezpieczyłem sprayem do kontaktów, potem po ponownym połączeniu dałem na całość silikon w sprayu, i zabezpieczyłem dodatkowo górna część pedału i wtyczkę folią i taśmą klejącą.

Od tego czasu (to było ponad 2 lata temu), nic się nie dzieje. Przypadek? rozwiązanie problemu? Nie wiem, ale czekam na wasze opinie.

pzdr

Ced
  Odpowiedź z Cytatem