View Single Post
Stary 26-01-2013, 12:37   #19
enjoypoznan
ford::professional

Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 1.8 16v nie odpala. Paliwo podaje , prąd ok , rozrusznik kręci .

Myślałem że pompa paliwa pracuje ciągle od momentu przekręcenia stacyjki w pozycji zapłon i wyłącza się kiedy wyłączam silnik/zapłon.

A co do powrotu paliwa. Nie wiem jak w MK2. Ale w moim MK3 nie widziałem żadnych przewodów powrotnych do baku.

Pompa może pracować sobie i cały czas. Ale z tego co ja wiem wtryskiwacze są "szczelne" i do póki nie dostają impulsów od sterownika nie ma opcji żeby przepuszczały chociażby krople paliwa.

PS: jako ciekawostkę dodam , że gdy wymieniałem u siebie filtr paliwa po zakupie Mondka podłączyłem wpierw przewód wchodzący do filtra. Ten za filtrem zostawiłem nie podłączony. Potem poszedłem do auta , przekręciłem kluczyk na zapłon i pompa paliwa odzywała się tylko na ok 2 sekundy. I żeby wypełnić nowy filtr paliwem musiałem czynność powtórzyć ze 3 razy.
Wtedy myślałem że skoro sterownik nie wykrył wzrostu ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej to odłączył pompę(zabezpieczenie).

A teraz jak czytam Wasze posty to sam już nie wiem. Czy pompa faktycznie uruchamia się na chwilę a potem startuje na stałe dopiero po odpaleniu silnika. Z jednej strony byłoby to korzystne np. przy diagnostyce na wyłączonym silniku(odczyt błędów). Jeżeli chodzi o łatwość odpalania-nielogiczne.

A konkretnie w temacie: Podmieniłbym cewkę na inną. W drugiej kolejności zmierzył ciśnienie paliwa. To że leci nie świadczy że ciśnienie jest takie jak powinno.

Przydałoby się podłączyć kompa. A nóż będzie błąd i zaoszczędzi Ci szukania w ciemno.

Skoro iskra jest to czujnik położenia wału odpada...

FORD - nigdy mnie nie zawiódł.

Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 26-01-2013 o 12:59
enjoypoznan jest offline   Odpowiedź z Cytatem