View Single Post
Stary 26-01-2013, 20:25   #25
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.4 TDDI 90KM ciągnie z jednakowymi przerwami

Cytat:
Napisał luxs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy u mnie jest zawór podciśnienia turbiny
Nie, masz zawór upustowy turbiny, sterowany ciśnieniem wytworzonym przez sprężarkę w kolektorze.
Cytat:
Napisał luxs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pompka paliwa w baku ewentualnie koło baku?
Nie, pompa wtryskowa ma własną pompkę zasysajacą paliwo. Tylko niektóre silniejsze wersje 2,4D mają pompkę na filtrze paliwa.
Cytat:
Czy w transmianie też da rade wykręcić sterownik z pompy wtryskowej pod blokiem w celu weryfikacji działania tranzystora (mam taki z carrefoura amperomierz voltomierz ohmomierz itp... w jednym zda to egzamin podczas weryfikacji?)
To nie przyrząd ma zdać egzamin, ale ten kto go używa. Jeżeli uszkodzisz bezpowrotnie sterownik, to czekają cię duże kłopoty - łącznie z wizytą w warsztacie z fordowskim testerem w celu przekodowania immo.
Ale jest mnóstwo filmików w necie jak się to robi na ulicy pod blokiem - tak jakbyś ty chciał...
Nie wiem tylko czy na mrozie ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
---------------------------------------------------

Z tego co pisałeś, zawór EGR u ciebie nie pracował - chyba długo - bo był uszkodzony elektrozawór sterujący. Zawór EGR mógł się całkowicie zapiec, w zasadzie podczas próby odkręcenia i czyszczenia nie sprawdziłeś czy jest sprawny.
Ponieważ wywala błąd EGR-a - to trzeba być pewnym jego działania. I działania czujnika jego położenia.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-01-2013 o 20:44
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem