View Single Post
Stary 28-01-2013, 17:45   #119
helikopter
ford::amateur

Model: ford mondeo mk2
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Nawiew zwariował wieje tylko na szybę przednią.

Witam !
Mam mk2 kombi diesel i mam ten sam problem co Wy. Od jakiegoś czasu nawiew dmucha mi tylko na szybę. Z początku to jeszcze się załączały inne nawiewy po przejechaniu dłuższej trasy. A teraz jest kompletnie głuchy na reakcje. Po przeczytaniu Waszych postów zrobiłem wszystko o czym piszecie. Niestety bez skutku. Gumki w obu pokrętłach (sterowania nawiewu i regulacji prędkości) są jak prosto z fabryki. Filtr kabinowy wymieniony, ale tam nie ma żadnych wężyków by mogły spaść czy się przetrzeć. Wężyk który idzie od wentylatora do filtra powietrza jest drożny tyle, że przy wentylatorze ma zaworek. Wnioskuję, że tym wężykiem nie pobiera powietrza tylko odprowadza jego nadmiar. Inne wężyki też są drożne, a jednak powietrze nie dochodzi do pokrętła prędkości wentylatora. Zielonego pojęcia nie mam co jest grane?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nigdy z żadnym samochodem nie miałem tego typu problemu. Może ktoś wie w jaki sposób jest to sterowane? Zastanawia mnie po co do regulacji nawiewu podłączone są kable. Przecież i tak ręcznie przesuwa się tą gumkę. Czy usterka ta związana jest z klimą? Nie mam klimy bo mam zdjętą sprężarkę, ale pomimo to to nawiew działał. Czy są jakieś przekaźniki odpowiedzialne za sterowanie nawiewu? Jeśli tak to które? Czy da się to zdiagnozować komputerowo? Pomóżcie bo ja już jestem głupi pod tym względem.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
helikopter jest offline   Odpowiedź z Cytatem