View Single Post
Stary 29-01-2013, 13:01   #9
TomozTM
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus C-MAX
Silnik: 1.8 DuratecHE
Rocznik: 2004
Domyślnie Błąd P2008, wypadające zapłony cylindrów

Witam,

Piszę bo już na nic więcej nie mam siły po rozdłubaniu połowy samochodu.

Silnik 1.8 Duratec-HE 120KM (nie 125KM) Focus C-Max 2004r.
Od początku:
Zaczęło się niewinnie, bo samą kontrolką silnika, delikatnie nierówną pracą, czasami sama gasła, czasami się zapalała i tak przez jakiś czas.

Ostatnimi czasy zaczęły się jeszcze bardziej niepokojące objawy, w postaci coraz częściej wypadających zapłonów poszczególnych garów (wszystkich 4 losowo wybranych, pojedynczo lub parami, czasem dłużej, czasem krócej)

Pierwszym błędem jaki się pojawił jest P2008.
Potem sukcesywnie, wypadanie garów, totalny brak mocy między 2000-4000 obr dopiero powyżej 4k obr silnik kręci się równo.

Świece "przeserwisowane" czyli wyczyszczone, sprawdzone szczeliny itd itp (dużo roboty nie było, bo mają 20kkm czyli jeszcze 40 w zanadrzu. Na wszelki wypadek zastąpione sztuka po sztuce starą świecą z poprzedniego rzutu - brak efektu)
Przepustnica wymontowana i przeczyszczona. ALE - żeby nie było za pięknie, po wypięciu kostki z przepustnicy, samochód nie zgasł, a powinien (zgodnie z moim stanem wiedzy, a z tego co wiem tak właśnie się sprawdza przepustnicę w tym modelu/silniku)

Z tego co już przegrzebałem i poskładałem do tzw "kupy" to:
jest JAKIŚ zaworek sterujący JAKIMIŚ klapkami w kolektorze dolotowym.

Co to za zaworek i co to za klapki? Jak to się nazywa, numer katalogowy, czy ktoś to wymieniał zamawiał....

Ewentualnie wchodzi w grę nieszczelność kolektora dolotowego, ale na tyle na ile można było ją sprawdzić to sprawdziłem i wychodzi na to, że to CHYBA nie to.

KAŻDA informacja będzie niezmiernie cenna, bo zanim załaduję go na lawetę i przewiozę kilkadziesiąt kilometrów chciałbym spróbować coś sam z tym zrobić.

Z góry dzięki za wszelkie informacje!
Tomek

PS: może być nawet informacja o pogodzie, też będzie cenna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 03-05-2016 o 14:52
TomozTM jest offline   Odpowiedź z Cytatem