brak ładowania( 1.8 tddi)
Witam wszystkich-Miesiąc temu padł mi alternator po przebiegu 240 tys. km , praktycznie wszystko było w nim do wymiany.Kupiłem regenerowany z gwarancją 12 m-cy.Dzisiaj miałem problemy z odpaleniem,kontrolka ładowania gasła i zapalała się na przemian.Zmierzyłem napięcie ładowania 13v,alternator wymontowany i zawieziony do punktu napraw(tam gdzie kupiłem).Alternator jest jak najbardziej ok-tak mi powiedziano po zbadaniu i podłączeniu do maszyny.Przyczyny trzeba szukać gdzie indziej.W fordzie głowny regulator napięcia jest ponoć w komputerze tak mi powiedziano i tam poradzono mi szukać przyczyny.Na przewodzie dochodzącym do alternatora napięcie takie same jak na akumulatorze,czerwony przewód we wtyczce alternatora też ma napięcie.Pojechałem na komputer,błędy P1246-obciążenie alternatora-sygnał za niski . P1632-inteligentny alternator-uszkodzenie czujników-usterki w obwodach czujników.Po skasowaniu błąd P1246 powrócił,być może P1632 został w pamięci po poprzednim alternatorze.Co oznacza błąd P1246?.Czy np. zwarcie w akumulatorze może być tu przyczyną. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie-Pozdrawiam
|