Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] Zapowietrza się i nie wiadomo dlaczego
View Single Post
Stary 01-02-2013, 10:29   #13
dziadzka
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: galaxy MK3
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Zapowietrza się i nie wiadomo dlaczego

Witam Panowie!
Janslu czy wyjaśniła się przyczyna zapowietrzania Twojego Forda?
Właśnie przerabiam to samo:
-gaśnie w czasie jazdy lub na wolnych obrotach,raz nie odpalił po jeżdzie i dwu godzinnym postoju.
objawy zawsze te same:gaśnie,na conversie piekny zarys silnika i radosny komunikat-"usterka silnika",i układ paliwowy zapowietrzony.
Raz po pół godzinnej przerwie odpalił z rozrusznika po awarii na wolnych obrotach.Pozostałe razy holowanie,odpowietrzanie i kasowanie błędów.Potem jeżdzi normalnie kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów do następnego razu.
Brak jekiejkolwiek powtarzalnej sytuacji w momencie awarii:
-różna prędkość lub wolne obroty
-różna ilość paliwa w baku
-różna temperatura otoczenia i silnika
Brakuje mi już koncepcji jaka może byc przyczyna tego. Wyjęty był zbiornik paliwa,czyszczony i sprawdzony ssak,próba przelewowa wtrysków wykonana, ciśnienie na pompie zmierzone,filtr paliwa nowy(Ford part's).Wszystko w normie.Błędy jakie się pojawiają w czasie awarii to P0106,P0003 i jeszcze jeden błąd dotyczący zbyt niskiego ciśnienia paliwa,którego nie zapisałem.
Mój pojazd to Galaxy MK3 2.0 TDCI 140KM.
Największy problem to brak dobrego fachowca z IDS-em i pojęciem o tych silnikach w pobliżu mojego miejsca zamieszkania.
Odczyty były robione KTS-em.Dość mam komentarzy po moim pytaniu:"co dalej?" że najlepiej utopić go w rzece lub spalić.
Macie Panowie jakieś pomysły?Janslu jaka była przyczyna zapowietrzania u Ciebie?

Ostatnio edytowane przez dziadzka ; 01-02-2013 o 10:34
dziadzka jest offline   Odpowiedź z Cytatem