Kontrolka ciśnienia oleju 2.0TDDI 63KW / olej jest
Witam.
Pacjent Transit 2005 2.0TDDi 63KW 85KM / 85T280 FWD/
Szukałem podobnego przypadku ale wyszukiwarka zwróciła jedynie odniesienia do starszych modeli. Mianowice.
W czwartek odpiąłem i wymontowałem akumulator aby go podładować (auto odpalało ale spoczynkowe napicie wynosiło 12,0V). Odkręciłem korki, sprawdziłem gęstość elektrolitu, ładowałem małym prądem, kilka godzin w czwartek i kilka godzin w piątek. Akumulator w piątek popołudniu podpięty, zakręciłem rozrusznikiem, auto pięknie od 1-ego razu błyskawicznie odpaliło.... ale kontrolka ciśnienia nie zgasła. Momentalnie wył. silnik i sprawdzam...
-plam oleju pod autem nie ma
-olej na bagnecie jest (gdy kontrolowałem we wtorek - a od tego dnia auto nie jeździło - było maksimum - gdy sprawdziłem od razu po zgaszeniu bagnet pokazał 1/2 czyli jak by zassało olej z miski i nie zdążył jeszcze spłynąć - czyli dobry znak)
-auto odpaliło bez żadnych stuków
-auto nigdy nie brało oleju choć przebiegu ma już 280kkm (czy oryginalny - nie wiem)
-olej zmieniany ok 2500km temu (październik 2012) na Motul Specific 913C 5W30 z filtrem knecht'a (czyli dobry jakościowo)
-nigdy nie zdarzało się by na ciepłym silniku czy pod obciążeniem zapaliła się kontrolka ciśnienia
Odczekałem, odpaliłem jeszcze raz, na 5 sekund i tym razem kontrolka tez nie zgasła. Wyłączyłem silnik i nie ruszałem.
Pytanie czy jest duża szansa że to tylko czujnik ciśnienia? Czy liczyć że pompa oleju lub jej napędzająca zębatka się wytarła/zużyła...
Myślę aby w 1-ym momencie w warsztacie podłączyć zewnętrzny manometr w miejsce czujnika ciśnienia i sprawdzić jakie ono faktycznie jest - trudny jest do niego dostęp?
Jakieś pomysły, ktoś miał podobny problem?
Może ktoś poleci dobry serwis w Krakowie specjalizujący/znający się na naszych autkach gdzie będzie można postawić dobrą diagnozę...
Ostatnio edytowane przez krakow_kult ; 02-02-2013 o 08:25
|