wyłączanie elektryki/zwarcie
Witam!
Ostatnio w samochodzie zaczela wariowac, podczas jazdy zupełnie wyłączyły mi się wszystkie elementy związane z elektryką, światła, kontrolki, radio, zegarek, ale silnik nadal pracował, wyciągnąłem kluczyk ze stacyjki silnik nadal pracował, przekręciłem go spowrotem i po chwili wszystko wróciło do normy, ale zaraz zdarzyło się to drugi raz, słychać było dziwny dźwiek, wróciłem, do domu i następnego dnia normalnie odpalilem samochód i nic sie nie działo, ale dzisiaj postanowiłem jeszcze raz wszystko włączać wyłączać i obserwować reakcję, po włączeniu świateł awaryjnych włączyły się też wycieraczki, a jak włączyłem wycieraczki wyłączyło sie radio, po wyłączeniu silnika zamknąłem drzwi i znów uruchomiły sie migacze, ale zauważyłem ze w aucie zostały włączone kontrolki oleju i ładowania(alternator), no i akumulator padł zupełnie, palą sie te dwie kontrolki i po przekreceniu kluczyka zadna inna sie nie zapala, a silnik nie kreci. Poza tym zauwazyłem nadtopiony przewód masy przy akumulatorze, nie wiem gdzie szukać probelmu, domyślam sie że to wina zawilgocenia, ale może macie jakies inne pomysły..
|