View Single Post
Stary 03-02-2013, 18:22   #31
derdas
ford::amateur

Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Centralny zamek - po zamknięciu automatycznie się otwiera

Witam wszystkich.
Jestem tu pierwszy raz po zalogowaniu.
Przejrzałem chyba całe forum w poszukiwaniu wskazówek, które odpowiedziałyby na nurtujące mnie pytanie: Dlaczego centralny zamek w moim FF MK2 HB nie działa?

Klapa bagażnika, wlewu paliwa i wszystkie drzwi nie zamykają się ani z pilota, ani z kluczyka. Czworo drzwi można zamknąć tylko "mechanicznie" blokując je od wewnątrz(tj. drzwi tylne oraz pasażera). Drzwi od strony kierowcy zamykają się bez wsparcia mechanizmu CZ tj. standardowo po przekręceniu kluczyka.

Zanim wchodziłem do domu robiłem obchód samochodu i sprawdzenie czy wszystkie drzwi są zamknięte. Przez ostatnie kilka kolejnych dni, gdy rano szedłem do pracy okazywało się że wszystkie drzwi są odryglowane - nie mam pojęcia o co chodzi, ale na pewno odryglowały się samoczynnie.

Były sytuacje, że gdy wsiadłem do samochodu odryglowując kluczykiem drzwi od strony kierowcy to po przekręceniu kluczyka w stacyjce, lub kilka chwil później wszystkie drzwi samoczynnie się odryglowywały. Nigdy nie wystąpiła natomiast sytuacja, że drzwi po włożeniu kluczyka dały się zaryglować za pomocą CZ.

Sprawdziłem odpowiednie bezpieczniki (20 i 25A) oraz zalałem zamki WD40, trzaskałem wiele razy drzwiami i przekręcałem kluczykiem. Niestety jedyne objawy to nadal te, które opisałem wyżej.

Może ktoś miał podobne doświadczenia bo wiem, że CZ ulega w FF usterkom dość często. Z góry dziękuję za pomoc.

Auto stoi pod chmurką, a objawy wystąpiły pierwszy raz od nowości tj 2007 i to po silnej gołoledzi, na aucie było 2 cm lodu.
derdas jest offline   Odpowiedź z Cytatem