View Single Post
Stary 03-02-2013, 20:59   #1035
forester

Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Mój problem to mondeo 02r tdci 115km przebieg 345tys km auto nie miało wymienianej dwómasy wiem bo auto od nowości w rodzinie-a ta już charczy tzn wysprzęglik , lecz główny problem tkwi w mrugającej sprężynce ta od niedawna zaczęła mrugać lecz ostatnio często , poczytałem na forum o wtryskach o pompie i opiłkach robiłem próbę przelewową lały po 120 ml i jeden okolo 160ml przez 4 min na jałowym biegu ,rozkręciłem wyczyściłem wydmuchałęm sprężarko rozpylacze rozpylają , po ponownym teście lały prawie o polowe mniej , auto nabrało werwy ale sprężynka nadal się włącza , następnie zawór egr wyczyszczony wypucowany działa otwiera się dolot wyczyszczony również auto po tym zabiegu ma ogromnego kopa lecz mruga dalej sprężynka , dodam że czujnik położenia wałka mam wymieniony na siwy, dziwi mnie to ze najczęściej to się zdarza po zmianie biegu z4/5 a na luzie wkręcam go na obroty i nic działa prawidłowo, pompy nie ruszałem bo trochę zbyt skomplikowane..dziś natomiast sprężynka włączała się już bardzo często czy to wysokie obroty czy niskie w tym trybie servisowym jechałem dalej aż zgasł - odpaliłem i jadę dalej i tak w kółko. problem sie zaczoł około miesiaca wstecz porzyczyłek akumulator od kolegi bo mój padał na mrozie -2, bo miałem długą trasę wiec nie ryzykowałem że padnie wracając z podróży pojawiła się sprężynka ale czytam ze to wilgoć itp , później pedał gazu bo tęż byłą o tym wzmianka więc wykręciłem rozebrałem i na moje oko elektronika jest ok wd-40 czyszczę składam i to samo. auto nie podpinałęm tylko pod kompa, ale jak czytam na forum ze to pompa lub wtryski i ludzie pchają kasę w to i po tygodniu znów to samo to dziękuje za takie rady,i teraz nie wiem czy pchać kasę pompa 1000zł wtryski 2500zł dwómasa 2000zł + robota czy może go podpalić ,albo nowa myśł kupić anglika po lifcie i zrobić przekładkę??? Mój brat ma taki sam z 2004r z salonu i po 260 tys wtryski i pompę wymieniał ale dwómasa chodzi jak nowa!
  Odpowiedź z Cytatem