View Single Post
Stary 04-02-2013, 19:06   #8
slawek196812
ford::average

Imię: Sławek
Model: Grand C max
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Czyszczenie odmy 1.6 TDCI

Cytat:
Napisał miru1968 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No cóż sam dekielek nie jest rozbieralny wymienia sie go razem z pokrywą koszt w ASO mazdy 120 zeta ,niemniej jednak da sie pomału rozebrać i co dalej?jak nie występują części zamienne tego elementu.Też się przymierzałem do wymiany tej pokrywy ale miły pan w ASO powiedział że to nie da żadnej gwarancji że będzie dobrze jest to wada konstrukcyjna tego silnika i zrezygnowałem.Przerobiłem całą odmę na swój sposób i resztki oleju zatrzymuje filtr, który nastepnie skapuje do specjalnego zbiorniczka. Taka moja recepta na olej w dolocie.Można też włożyć w rurę odmy jakiś filterek ale to na krótka mete bo co jakis czas trzeba będzie go czyścić no i zimą może zamarznąć a to już spory kłopot by sie zrobił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dekielek jest rozbieralny,sam to robiłem ,ale trzeba to robić ostrożnie,podważałem z jednej strony podkładałem mały śrubokrecik pod podważony zatrzask i powoli i tak dookoła ,jeżeli Cię interesuje co jest pod spodem to pod dekielkiem jest sprężyna która dociska membrane do kolektora i to wszystko co tam się znajduje.
Kolego Miru,nie wiem o jakiej ty odmie piszesz bo do focusa 1,6 tdci 90 km ,cały kolektor z odmą kosztuje prawie 700pln

Ostatnio edytowane przez slawek196812 ; 04-02-2013 o 19:12
slawek196812 jest offline   Odpowiedź z Cytatem