Odp: odpala tylko na wcisnietym sprzegle
Witam
Ja mam podobny problem w moim Mondziaku. Silnik 1.8 TDCi 125KM przejechane 187000km, odpalany na kluczyk. I podobnie jak autor tego tematu auto odpalało bez problemów nawet bez wciśnietego sprzęgła, jakieś 2 miesiace temu auto nagle nie chciało odpalić po wcisnieciu sprzęgła odpalił od pierwszego strzału. Potem już pilnowałem aby sprzęgło było wciśnięte podczas odpalania jak i gaszenia auta i wczoraj... niespodzianka. Wciskam sprzęgło, próbuje odpalić i... nie zapalił. Był tak jakby tuż na granicy odpalenia, silnik kręcił po czym milkł. Bez rezultatu przez jakieś 7 prób. Wychodziłem z auta, zamykałem i otwierałem centralny (myślałem ze moze gdzieś IMO trzyma), jednak nic z tego. Po kilku próbach wysprzeglania i mieszania biegami autko nagle odpaliło jakby nigdy nic sie nie działo. Od razu równiutko na obroty wszedł. W trasie żadnych problemów czy też oznak jakichkolwiek z problemami silnika. Chodzi idealnie.
Wspomne jeszcze, że dzieje się tak obojętnie czy silnik jest ciepły, zimny czy też lekko wychłodzony. Przeważnie odpala bez problemów nawet z samego rana przy znacznych mrozach. Ale czasami ma takie napady z tym odpalaniem. Jeżeli ktokolwiek miał podobny problem i gorozwiązał to proszę o poradę.
Ja spróbuje jutro podpiać go pod komputer, może coś wynajdzie.
|