View Single Post
Stary 12-02-2013, 10:44   #251
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Chcesz kupić Transita? Tu pytamy o auta z ogłoszeń

Cytat:
Napisał rafal_kr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Górą idzie tylko klima , a ogrzewanie dołem ?

Jak sprawdzić czy te górne nawiewy działają i czy klima działa na górę ?
Nawiew zimnego (niekoniecznie z klimy) jest górą, dołem z boku jest ciepłe.
Są modele, gdzie jest tylko nagrzewnica z tyłu, bez parownika klimy. Jak otworzysz klapkę obudowy tylnej nagrzewnicy - to widać rurki wychodzące z podłogi do zespołu. Jeżeli są cztery - to masz klimę z tyłu, jeżeli dwa - to tylko ogrzewanie.
Klima tak w ogóle to załącza się powyżej +2 stopni, więc w mróz się nie załączy.
Przy włączeniu 100% nawiewu na szybę, włącza się bez udziału kierowcy (ale też, gdy nie ma mrozu). Tak więc na sprawdzenie klimy musisz zaczekać do cieplejszych dni...
Historycznie ujmując, ja już dwa razy spawałem (łatałem) przewody klimy, teraz też powolutku mi schodzi czynnik, nabicie wytrzymuje jednak cały sezon.

Z tyłu na zespole nagrzewnicy jest taki siłownik klap, który lubi się psuć (przekładnia zębata), więc należy go oszczędzać i nie kręcić za dużo ciepło-zimno. Nowy kosztuje 700zł, więc ja kupiłem całą nagrzewnicę na Allegro za 300 zł - kiedy u mnie padł. Ale można go trochę podreperować...
Cytat:
Napisał rafal_kr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał wojtekjanus Zobacz post
No to gratulacje... Jaka moc?
Na Allegro bywa oryginalny wodny Eberspacher z kpl przewodów - to byłoby najlepsze rozwiązanie.
to jest oryginał ?
Tak, Transity są wyposażane za dopłatą w wodne ogrzewanie postojowe Eberspacher, a model Euroline prawie standardowo.
Cytat:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Zobacz post
Jeżeli włączysz oprócz przedniej nagrzewnicy także tylną - to trzeba zdrowo grzać ze 120-130 km/godz, aby się dogrzał (oczywiście jak jest mróz -5 st lub więcej). czyli szału nie ma przy oryginalnym rozwiąza
Przy jeździe miejskiej w mróz samochód jest stale niedogrzany, w trasie się dogrzeje. Ale nawet Mondeo z tym samym silnikiem, ale z o wiele mniejszą kubaturą kabiny silnik jest w mróz niedogrzany - i instalują tam grzałki elektryczne dogrzewające płyn. To trochę pomaga, ale grzałki mają 360W, a brakuje... kilowatów...
Kiedy przełączysz gałkę temperatury nawiewu na zimno, to strzałka żwawo maszeruje do pionu i silnik się dogrzewa. Problem wynika więc z wysokiej sprawności nowoczesnego diesla, który ma małe straty ciepła. Nagrzewnica kabiny tyle zabiera ciepła z silnika, że brakuje mu na dogrzanie...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 14-02-2013 o 11:38
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem