Temat: [Focus 1998-2004] Wymiana silnika TDDi
View Single Post
Stary 13-02-2013, 22:45   #71
KruczeK
ford::average

Model: Focus
Silnik: TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wymiana silnika TDDi

Trochę poza tematem, a może bardzo na temat. Przeczytałem cały wątek i tylko dodam coś nt. sworzni.

Przyczyną wybijania sworzni tłoka jest wada projektowa, a przynajmniej tak to można nazwać. Mianowicie silniki tddi do 2000 roku (przynajmniej tylko do tych roczników trafiałem na silniki z taką usterką) nie miały odpowiedniego smarowania na sworzniu. Jak ktoś zaniedbywał wymiany oleju oraz jeździł na stanie minimum to właśnie tak kończył jego silnik. W nowszych silnikach zastosowano na korbowodzie dziurkę, która dodatkowo doprowadza olej na sworzeń i problem zniknął.
Rada dla właścicieli TDDI i w sumie każdego innego auta - posiadać stan oleju pod maksimum i zmieniać go regularnie, a nawet ostra jazda nie wykończy wam silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety nie mam żadnego zdjęcia na pokazanie tego, ale kilka sztuk z taką usterką już było, jak ktoś nie jeździł na tym, to wystarczyło wymienić korbowód z tłokiem i auto hula, więc nie bagatelizować stukania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do padających panewek - przyczyny nie stwierdziłem, bo żadnego takiego TDDI jeszcze nie trafiłem, co w sumie po waszych wypowiedziach mnie nieco dziwi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podejrzewać można tylko zaniedbania serwisowe lub po prostu pecha.
KruczeK jest offline   Odpowiedź z Cytatem