Odp: spalanie w/g komputera i faktyczne
Ponieważ od dawna nikt w tym temacie nie napisał postu więc postanowiłem napisać coś o tym.
Od roku, od marca 2012, regularnie prowadzę rejestr tankowań i przebiegu kilometrów.
Mam Kugę z 2010 roku, 140 KM dtci.
Średnio w ciągu jednego tygodnia przejeżdżam obecnie ok 750 km, a w poprzednim roku od 1000 km. Z tego ok. 20-30% to miasto i reszta dłuższe trasy, krajówki i drogi wojewódzkie.
W chwili obecnej komputer pokazuje średnie spalanie 5,0 l, a wg. wyliczeń z moich zapisów wynosi to ok. 5,35 l.
Przy czym zaznaczam, że prędkość jeśli tylko można na drodze poza miastem wynosi ok 90 km/h.
W chwili obecnej na 1 baku mam regularny zasię 1150-1200 km, z małymi wahaniami w górę lub w dół.
Takie spalanie mam obecnie od listopada poprzedniego roku, kiedy zmieniłem jeszcze troszeczkę styl jazdy.
Chce jednak zaznaczyć, że czas jazdy, a jeżdżę co tydzień w te same miejsca nie uległ wcale dużej zmianie. Tam gdzie poprzednio jechałem ok. 1.50 to obecnie 2 godz. Stwierdziłem, że te 10 minut nie robi mi różnicy.
Dodam jeszcze że kiedy pod koniec 2011 kupiłem kugę to na jednym baku przejeżdżałem ok 800 km. Jak więc widać udało mi się zwiększyć to o 400 km, czyli o połowę.
|