Dowiedziałem się, od tłumaczki języka francuskiego, że ostatnie zdanie w opisie oznacza odpowiednio:
BOITE HS (sous réserve dautres pannes) - niedziałająca skrzynia biegów (z zastrzeżeniem dalszych niewykrytych awarii)
RELEVE KMS IMPOSSIBLE ESTIME A 150290KMS - NEIMAN BLOQUE - niemożliwe określenie liczby przejechanych kilometrów - ze względu na zablokowaną stacyjkę
Sprzedający twierdzi, że kupił ten samochód z innej aukcji niż ta wcześniej przeze mnie zamieszczona i tam nie było informacji na temat przebiegu, gdyż nie możliwe było jego ustalenie ze względu na zablokowaną stacyjkę i niesprawny akumulator. Po tym jak wymienił go w Polsce na nowy pokazał mu się przebieg 118 tyś i wszystko w samochodzie było sprawne. Tłumaczył, że Francuzi po pierwsze nie znają się kompletnie na naprawie samochodów i nawet przy wcześniej wspomnianej awarii akumulatora się za to nie biorą, tylko sprzedają. Przede wszystkim natomiast auto zostało sprzedane w ramach aukcji powindykacyjnej w takim stanie jakim zostało odebrane dłużnikowi (może sprzątnęli je dłużnikowi spod domu na lawecie motylkiem co spowodowało blokadę stacyjki i skrzyni biegów?). Co o tym sądzicie? Poza korektą przebiegu, gdzie sprzedający niby sam jest zdziwiony i pyta po co ktoś cofałby licznik tylko o 35 tyś, nie ma jakiegoś dramatu jak w przypadku jakiegoś składaka. Przynajmniej wiadomo, że auto było w całości przed sprowadzeniem. Pytanie tylko o co może chodzić z tą skrzynią biegów, może ktoś jest w stanie wyjaśnić czy ma to związek z blokadą stacyjki skoro teraz ponoć wszystko jest sprawne? Byłbym zapomniał dodać informację na temat faktury VAT-marża, a długo o tym rozmawialiśmy. Dowiedziałem się, że samochody powindykacyjne są sprzedawane tylko w cenie brutto na fakturę z VATem i teraz nie przechodzą takie wałki jak kiedyś, bo US robi kontrole co miesiąc, a z drugiej strony po co miałby tutaj sprzedawać z VATem skoro we Francji zapłacił go mniej choćby ze względu na niższą stawkę podatku VAT. Nadal podkreśla, iż może pokazać fakturę zakupową do wglądu i podpisać oświadczenie, iż rozliczył VAT za ten samochód. Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.