Witam szanownych forumowiczów.
Kupiłem Forda Focusa MK2 2007 r. 1.8 TDCI 115 KM w wersji GHIA
Samochód był po zalaniu. Po prześwietleniu elementów elektrycznych w samochodzie wymieniłem:
-moduł GEM na moduł o identycznych wszytkich numerach tj 7M5T.....łącznie z dwuliterową końcówką FB
-licznik
-sterownik nawiewu
-moduł(sensor) AIR BAG
-radio
Po wymianie w/w elementów większość elektrycznych rzeczy nie działa tj.
- podnoszenie ele szyb
- ele lusterka
- centralny zamek wraz z zamkiem bagażnika
Przejdę teraz do pytań.
Po przeczytaniu kilkunastu tematów na forum niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Mam do czynienia z elektryką samochodową w stopniu średnio zaawansowanym, więc postanowiłem zakupić interfejs mini IDS.
http://www.e-volt.pl/interfejsy/prof...obd2_p_31.html
Pierwsze pytanie dotyczy właśnie niego. Sprzedawca zapewniał mnie że tym interfejsem zaprogramuje IMMO po wymianie licznika oraz zainicjuje nowy moduł GEM, czy to prawda?
Oprogramowanie załączone z interfejsem ( takie jak na zdjęciach na stronie ) po podłączeniu z samochodem a dokładnie z IMMO zwraca outcode i woła o incode Pyt.2 :Czy wystarczy mi zakup wygenerowanego kodu z allegro ( cena 40zł) aby tym interfejsem zaprogramować IMMO a może jakoś w inny sposób można zdobyć albo wygenerować sobie taki kod?
Pyt 3. Dotyczy przebiegu, w nowym liczniku jest dużo większy niż w oryginalnym ( auto podobno ma 60 tys przebiegu, stary licznik nie działa a nowy ma przebieg prawie 200 tys ) czy tym interfejsem zmienie przebieg? Ewentualnie czy istnieje możliwość przelutowania tego największego scalaka z mojego licznika do nowego, bo to chyba w nim jest zapisany kod IMMO i przebieg wraz oprogramowaniem?
Pyt 4. Dotyczy nie działających podzespołów, które wymieniłem wyżej tj szyby, lusterka, zamki. Podejrzewam że nowy choć o takich samych numerach moduł GEM trzeba zainicjować i przez to nie działają te podzespoły, czy zrobię to moim fejsem?
Z góry przepraszam za bałagan w zadawanych pytaniach i z góry dziękuje za pomoc.