Cytat:
1. Co to jest za błąd: DTC01 - 20000? (widoczny w ukrytym menu Conversa)
2. Dlaczego po nieudanej próbie odczytania konfiguracji ELM327 + ELMConfig 0.2.4, pojawiły się kolejne 4 błędy?:
DTC01 - 160787
DTC02 - 14000
DTC03 - 15100
DTC04 - 19900
DTC05 - 20000
widoczne w ukrytym menu Conversa.
3. Dlaczego nie wszystkie błędy, które odczytałem na szynie HS-CAN przez ELMConfig, są widoczne w ukrytym menu Conversa (w sensie dlaczego na Conversie nie widać wszystkich)?
3a. Co oznaczają błędy, które odczytałem (w poście umieściłem zrzuty ekranowe z programu ELMConfig).
4. Dlaczego po skasowaniu błędów przez ELMConfig, błędy nadal są widoczne w ukrytym menu Conversa?
|
1. Błędy DTC mają prefiks literowy na początku identyfikujący obszar auta (B - body, P - powertrain itp.) - tak więc tylko odczyt i identyfikacja w modułach da sensowną odpowiedź co to za błąd...
2. Nieudany odczyt = coś się stało = są błędy... W takiej sytuacji trzeba wszystkie błędy skasować a nie główkować co mogą oznaczać. Sytuacja incydentalna, więc nie da się wyciągać jakichś ogólnych wniosków.
3. Convers pokazuje tylko błędy sterownika silnika i swoje.
3a. Trochę bez sensu umieściłeś tą całą litanię screenschotów - prawie na końcu każdego z błędów jest napisane "błąd konfiguracji" albo "nieudana konfiguracja" lub cokolwiek podobnego. BTW - oczekujesz, że z tej angielszczyzny ktoś Ci przetłumaczy na polski? Polecam wujka Google w razie czego...
4. No to coś z kasowaniem się nie udało...
Co do wypowiedzi kolegi
kopydleusza - nie jest większym problemem funkcjonalność ELMconfiga (miał błąd w obsłudze CCC, ale błąd został usunięty). Aplikacja działa całkiem przyzwoicie i nie bardzo się jest czego czepiać. Są dwa albo trzy zupełnie inne problemy:
1) jakość używanych interfejsów ELM327 - chińskie wytwory używane przez forumowiczów w znacznej liczbie przypadków to totalna katastrofa;
2) konfiguracja interfejsów - większość użytkowników żyłuje prędkość i obniża latency time - co w połączeniu z pkt 1) powyżej jeszcze pogłębia katastrofę
3) zupełna nieświadomość wielu użytkowników jak funkcjonuje zestaw sterowników samochodu - otóż chcę wyraźnie powiedzieć, że nie jest to zmywarka do naczyń: wkładamy talerze, naciskamy jeden guzik i ma się pozmywać... Gdyby tak było, to interfejs diagnostyczny byłby opcjonalnym (za drobną dopłatą) wyposażeniem samochodu. Tak nie jest, ponieważ aby zabierać się za obsługę samochodu trzeba na prawdę trochę wiedzieć co i dlaczego działa tak a nie inaczej. Z tym jest spory problem...