Temat: [Focus 1998-2004] Kontrolka świec
View Single Post
Stary 23-02-2013, 13:31   #3
Toni999
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004
Domyślnie Odp: Kontrolka świec

Witam,
na wstępie trzeba powiedzieć że miganie kontrolki od świec żarowych sygnalizuje problem z układem wtryskowym i w tym miejscu doradzam ci największą czujność w kontaktach z fachowcami bo ci mają wygodną dla siebie modę aby wszelkie naprawy rozpoczynać od najdroższej części, sam to przerabiałem w poprzednim Focusie z silnikiem 1,8 TDCi w nim także czasami zapalała sie wspomniana kontrolka i silnik przechodził w tryb awaryjny, oczywiście kosztorys fachowców opiewał na kilka tysięcy zł. wiec z niego zrezygnowałem, w końcu nie mając wyjścia pojechałem do serwisu Forda w Toruniu i wbrew temu co zazwyczaj pisze się o serwisach muszę ich pochwalić, mechanik cierpliwie wysłuchał tego co mu powiedziałem o okolicznościach występowania usterki następnie zaczął dokładnie oglądać wszystkie wiązki kabli w komorze silnika i okazało się że wbrew temu co twierdzili inni fachowcy nie trzeba było wymieniać ani dwumasy, pompy wtryskowej czy wtryskiwaczy lecz winny był kabel w wiązce PCM, szef serwisu poinformował mnie że koszt tej wiązki to 1000 zł ale obecnie nie mają na stanie więc powiedział że ode mnie zależy czy mają ją sprowadzić czy fachowiec naprawi uszkodzoną wiązkę, wybrałem naprawę wiązki i byłem mile zaskoczony bo fachowiec kręcił się wkoło samochodu ze 2 godziny a za całą robotę zapłaciłem 160 zł na koniec odbyliśmy jazdę próbną a fachowiec przez podłączony laptop diagnostyczny monitorował pracę silnika oczywiście wszystko było dobrze i jeszcze 2 lata jeździłem tym samochodem bez problemu a piszę to nie dlatego aby robić reklamę serwisowi chociaż dobrych fachowców trzeba chwalić ale aby uczulić innych kierowców że planując naprawę pojazdu nie warto kierować się utartymi schematami bo czasem jedna naprawa może najtaniej wyjść u zwykłego mechanika czy elektryka samochodowego natomiast gdy problem jest skomplikowany najtaniej może być w serwisie gdzie ludzie z racji doświadczenia z daną marką aut mają większą szanse aby od razu prawidłowo rozpoznać problem i nie narażać klinta na wymianę sprawnych elementów jak to niestety często się przytrafia u mechaników niezbyt dokładnie znających budowę danego modelu auta.
Toni999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem